0

Н ационалният отбор на България попадна в топ 3 на най-младите селекции в Европа.

Тимът на Младен Кръстаич е със средна възраст 25,53 години. По този показател по-млади от нашите са единствено съставите на Турция (25,07 г.) и Исландия (25,22 г.).

На обратния полюс е утрешният ни първи съперник в европейските квалификации Черна гора. Средната възраст на селекцията на Миодраг Радулович е 28,84 г., като в Европа има само още четири отбора, които са по-стари. Любопитното е, че черногорците могат да разчитат на доста по-опитен състав от нашите, тъй като 42.5% от техните национали са на 30 или повече години. При „лъвовете“ този процент е значително по-нисък – 14.1. Вторият съперник на трикольорите в европейските квалификации - Унгария, също разчита на повече опитни футболисти, след като средната възраст на тима е 27,66 г., показва проучване на футболната обсерватория CIES.

В същото време един от асовете на черногорците – защитникът Адам Марушич, заяви, че отборът му пристига в Разград единствено за победа. „Соколите“ разчитат и на традицията, според която никога не са губили на старта на квалификационен турнир.

„Знам за това, че никога не сме губили в началото на квалификациите и сме наясно колко е важно да започнем добре. Има много мачове и няма нищо задължително. Знаем какво трябва да направим, имаме голяма мотивация да спечелим трите точки, което би означавало много за нас. Според мен равенството няма да е добро за нас. Ще бъда доволен само ако спечелим“, заяви бранителят на Лацио, който в квалификациите за световното в Катар отбеляза два гола, а добави и още един в Лигата на нациите.

30-годишният играч похвали трикольорите.

„Анализирахме националния отбор на България. Това е селекция, която разполага с млад, но в същото време качествен състав. Всеки футболист трябва да има голямо желание и концентрация от самото начало, за да не се налага да догонваме в резултата и да се хвърляме ва банк през второто полувреме. От първата минута мотивацията и концентрацията трябва да са на най-високо ниво. Групата е равностойна, всички имаме равен старт. Ще бъде интересно и вярвам, че можем да участваме в надпреварата за първите две места“, добави Марушич.