0

 

Само две точки разделят претендентите за титлата Ливърпул, Манчестър Сити и Арсенал, докато навлизаме в решителния етап от сезона. „Гражданите“ и настоящ шампион имат един мач по-малко, но разликите в нивата на съперниците изглеждат минимални.

ЛИВЪРПУЛ
Силната атака изстреля Ливърпул на върха в класирането и има потенциала да го остави там до края. Мърсисайдци отбелязаха 12 гола в последните си четири мача във Висшата лига при това без Мохамед Салах. Това е пределно доказателство за дълбочината и огневата мощ на клуба от „Анфийлд“. В другия край на терена ситуацията не е много по-различна. Върджил ван Дайк до голяма степен възвърна най-добрата си форма, а Алисон продължава да е константна величина под рамката на вратата. Андрю Робъртсън отново е здрав след четиримесечна контузия, но Трент Алекзандър-Арнолд често е извън строя. Изглежда това не е проблем, след като 20-годишният Конър Брадли пасна като дялан камък на неговата позиция. Новината за оттеглянето на Юрген Клоп след края на сезона може да възпламени „Анфийлд“ в оставащите двубои. Манчестър Сити трябва да гостува, а не бива да забравяме, че единствената победа на Пеп Гуардиола там е през сезон 2020-21 без публика заради пандемията от коронавирус.

През миналото лято Клоп направи чудеса с халфовата линия на тима и я реконструира из основи. Капитанът Джордан Хендерсън, Фабиньо, Наби Кейта и дългогодишният му любимец Джеймс Милнър напуснаха, а на тяхно място Клоп вля свежа кръв. Единственият пропуск като чели е на позиция опорен халф, където Ливърпул няма играч от типа на Родри или Деклан Райс. Тиаго Алкантара цял сезон е извън строя. Засега „червените“ се справят в отбрана, но кадрово са притиснати. Въпросът с това кой да бъде партньор на Ван Дайк остава без отговор. Жоел Матип и Ибрахима Конате често са извън строя, която принуждава Клоп да залага на 21-годишния Джарел Куанса. Все пак Ливърпул е допуснал само 23 гола този сезон, което е второто най-добро постижение във Висшата лига след Арсенал (22).

МАНЧЕСТЪР СИТИ
По едно време актуалният шампион на Англия изглеждаше в нокдаун, но не се предаде и си върна позициите. Сега Сити е в серия от 11 поредни победи във всички турнири и 6 във Висшата лига. Ерлинг Холанд и Кевин Де Бройне се възстановиха от своите контузии и се създава впечатлението, че хората на Пеп Гуардиола за пореден път ще издухат конкуренцията във втория полусезон. „Гражданите“ гонят безпрецедентна четвърта поредна титла, с което ще запишат още един рекорд на своя сметка. Досега нито един отбор не е правил такова нещо в историята на английския футбол.

Гуардиола определи задачата пред неговите момчета като почти невъзможна. Ливърпул и Арсенал вървят рамо до рамо със Сити, който все още е в играта и за требъл. Тъкмо битката на няколко фронта може да се окаже решаваща. Има ли Сити всичко необходимо да поддържа достатъчно високо ниво за четвърти пореден сезон? Неслучайно никой не го е правил. Конкурентите на „гражданите“ могат да черпят надежда и от по-пропускливата защита на шампионите. С 25 допуснати гола в 23 мача това е най-лошата защита, откакто Гуардиола е в клуба (средно по 1,09 гола на двубой). Показтелят е по-лош дори от първия сезон на Пеп на „Етихад“, когато отборът завърши едва трети. Сити сякаш си създаде репутация да се дъни още с първия точен удар на съперника и това ще бъде подложено на тест. През март започва трудна серия от мачове за тима срещу Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Брайтън, Арсенал и Астън Вила. Ако Сити издържи, вероятността да се окичи със златните медали ще стане огромна.

АРСЕНАЛ
„Артилеристите“ имат най-малки шансове от това трио, но имат на своя страна тенденцията, че титлата обикновено се печели от отборът с най-добра защита. С 22 допуснати гола Микел Артета има от какво да е доволен. Доскоро испанецът можеше да се сърди на своите нападатели, но и те вдигнаха летвата. В последните четири мача Арсенал отбеляза 16 гола. Букайо Сака и Габриел Мартинели определено навлизат във върхова форма, а има видим прогрес и при Мартин Йодегор, Леандро Тросар и Кай Хаверц. Габриел Жезус също е полезен, когато е здрав. Приносът на най-скъпото попълнение в историята на клуба Деклан Райс е основополагащ. През миналия сезон Арсенал изтърва добра преднина срещу Сити в битката за титлата, но сега отново е в нея. Все пак анализаторите не дават чак толкова големи шансове на лондончани заради липсата на изявен №9. Освен това Артета и компания трябва да гостуват на „Етихад“, където имат отчайваща статистика. Като се има предвид колко малки са разликите, загуба от директен съперник може да се окаже решителна.

Още разработки четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX