0

К ристиано Роналдо вкара юбилейния си гол номер 900 на клубно и международно ниво, след като се разписа за победа на Португалия с 2:1 срещу Хърватия в мач от Лигата на нациите по футбол. Португалците и Полша оглавяват с по 3 точки група А1.

Роналдо, който на 5 февруари 2025 ще закръгли 40 г., стигна до юбилейното попадение в 34-та минута, когато получи подаване от Нуно Мендеш между двама хърватски бранители и засече топката от въздух, изпращайки я в обратния ъгъл на вратата. 

Бившият нападател на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, видимо в изблик на емоции, изтича до корнера и коленичи пред португалските фенове, които вдигнаха  плакати "Кристиано - най-великият за всички времена". 

Това бе 131-о попадение за Роналдо с националната фланелка на Португалия. Преди него за домакините се разписа и Диого Далот, а в самия край на полувремето бранителят си вкара и автогол. 

Гостите обаче не успяха да вкарат втори път.

В другия мач от групата Полша записа драматична победа с 3:2 срещу Шотландия като гост. Точни през първото полувреме бяха Себастиан Симански в осмата минута и Роберт Левандовски от дузпа в 34-та, а шотландците имаха отменено попадение на Скот Мактоминей през първото полувреме.  

Домакините успяха да върнат два гола чрез Били Гилмор в началните секунди на втората част и Мактоминей в 76-ата минута, но поляците изтръгнаха победата с попадение от дузпа на Никола Жалевски в седмата минута на добавеното време.  

В груга А4 Сърбия и европейският шампион Испания направиха 0:0 на т. Нар. „белградска Маракана“ - стадиона на Цървена звезда.

В другия мач от А4 Дания надви Швейцария като домакин с 2:0 с попадения на Патрик Доргу и Пиер-Емил Хьойберг. Нападателят на Лудогорец Квадво Дуа се появи в игра за гостите в добавеното време на срещата. Швейцарците обаче я завършиха с двама души по-малко след червени картони на Нико Елведи и Гранит Джака. 

Швеция излезе начело в класирането на група С1 с победа с 3:1 срещу Азербайджан, след като Александър Исак вкара два пъти, а Виктор Йокерес добави трето попадение. С три точки е и отборът на Словакия, който надви с 1:0 Естония с гол на Томаш Суслов в 70-ата минута. 

Сан Марино пък постигна "футболно чудо", взривило социалните мрежи след последния съдийски сигнал. 19-годишният Нико Сенсоли вкара единствения гол в 53-ата минута и така неговият отбор надви с 1:0 Гибралтар в група D1. Това бе първа победа за Сан Марино от 28 април 2004 и 140 мача насам. 

В изминалите 20 години Сан Марино записа няколко тежки загуби като 0:13 срещу Германия, но днес последният отбор в световната ранглиста стигна до три точки. 

Лига на нациите, първи кръг:

Лига А, група 4 (А4): Дания - Швейцария 2:0, Сърбия - Испания 0:0;

Лига А, група 1 (А1): Португалия - Хърватия 2:1, Шотландия - Полша 2:3;

Лига С, група 1 (С1): Азербайджан - Швеция 1:3, Естония - Словакия 0:1;

Лига D, група 1 (D1): Сан Марино - Лихтенщайн 1:0

Източник: БТА