0

Р ууд ван Нистелрой беше необикновен нападател със собствен стил. Той имаше централна роля в Манчестър Юнайтед като играч, но влиянието му като треньор на нападателите може да се окаже дори по-голямо, твърди Хавиер Рабанал, негов асистент по време на престоя в ПСВ Айндховен (март 2022 – май 2023).

Петък вечер е, а той, точно както едно време, е застанал срещу Западната трибуна на „Олд Трафорд“ и обира овациите. Неговото име бе синоним на кошмар за защитниците по време на петте му сезона при „червените дяволи“ в първите години от новото хилядолетие.

Сега той е част от треньорския щаб на Ерик тен Хаг. По време на престоя си в клуба като футболист Рууд отбеляза 150 гола, но въпреки това не беше всеобщ любимец. През 2006-а напусна със скандал и след серия от конфликти с тогавашния мениджър сър Алекс Фъргюсън. Трудно е да се повярва, че самият той стана треньор, тъй като в по-голямата част от годините си като футболист бе известен със своя егоизъм. Последното пък изобщо не е характерна черта за когото и да е наставник.

Гари Невил признава, че често се е чудил доколко поведението на Нистелрой и стилът на игра пасват на изискванията на Юнайтед в онези години.

Рио Фърдинанд си спомня интересна случка. Отборът победил, нидерландецът вкарал, затова всички се втрещили, когато в съблекалнята видели изкривеното му от гняв лице. Не се радвал на победата, защото секунди по-рано разбрал, че големият му съперник за „Златната обувка“ Тиери Анри също е записал името си сред голмайсторите.

Различен

Сега той е различен човек. Вече се е доказал като отличен треньор, запазил убийствения си инстинкт за гола.

„Имахме отлични отношения. Той е скромен, с него се работи лесно и аз научих много неща. Рууд промени начина, по който възприемах футбола“, казва помощникът му в ПСВ Хавиер Рабанал. Двамата заедно изведоха клуба до два трофея (Купата и Суперкупата на Нидерландия).

„Когато става дума за тактически разбор, повечето треньори подхождат по един и същи начин. Той е различен. Гори от страст и е способен да предаде това чувство на цялата група хора около себе си. Той изгражда връзка с всеки. Няма значение дали си млад прохождащ играч или си в напреднала футболна възраст и очакваш края на кариерата си. Спомням си страстта, с която говореше преди големите мачове. Един от тези мачове бе финалът за купата срещу Аякс, който спечелихме“, продължава разказа си Рабанал.

Много хора се изкушават да сложат назначаването на Нистелрой в графата „удобни“ заради популярността му сред привържениците. Но според вратаря на Ман Юнайтед Том Хийтън назначението е много повече от реверанс към феновете. Той казва, че до този момент не е срещал подобно качество и дълбочина на анализа на играта.

Треньорът Нистелрой гори в работата си.

 Треньорът Нистелрой гори в работата си.
Getty Images

Според Рабанал това е характерна черта на днешния Нистелрой. „Ясно е откъде идва тази страст. Като играч кариерата му беше успешна, семейният му живот е подреден и сега се е отдал на треньорската работа, която му носи радост. Той не е типичният бивш футболист, който не може да излезе от света на спомените. Фокусиран е върху настоящата си кариера. Обича тренировките. Може би твърде много ги обича. Иска активно да участва във всяко занимание, прави съвестно всички упражнения. Няма начин да го накарате само да стои до терена и да гледа. Иска да има контакт с всеки играч. Това му позволява да получи едновременно гледната точка както на футболист, така и на треньор и в крайна сметка да стане един различен вид треньор“, каза Рабанал.

Влияние

Промяната в Нистелрой започна в края на кариерата му като футболист. Четири години след напускането на Юнайтед той се обади на Фъргюсън, за да се извини за поведението си през последните сезони от престоя си в клуба. Сега прие ролята на ментор на нападателите, които в миналото възприемаше като лични врагове.

Хюн Мин Сон от Тотнъм прави първите си стъпки като негов съотборник в Хамбургер. „Наблюдаваше ме внимателно по време на първата ми тренировка, след нея дойде да поговорим. Вдъхна ми увереност и самочувствие. Винаги ще съм му благодарен“, казва Сон.

По време на престоя си в Малага нидерландецът вече се замисля за треньорска кариера и за начините, по които може да повлияе на другите. Саломон Рондон заявява, че се прекланя пред Нистелрой като пример в живота си. Под неговите наставления пък Хуанми достига до националния отбор на Испания, когато е едва на 19 г.

Като треньор на ПСВ той помага да се развият качествата на Коди Гакпо, а друг от неговите ученици – крилото на Челси Нони Мадуеке, казва, че бил поразен от неговата аура. „Всички много го уважават за нещата, които е направил за нашата игра“, казва Мадуеке пред Sky Sports. “Първоначално играчите подхождаха към него с уважение заради постиженията му като футболист, но той има своите качества и като треньор. Той е футболна легенда и за мен беше чест да работя с него. Помогна ми много за фаза атака от моята игра. Той продължава да е топреализатор“.

Стрелба

Когато човек гледа клипове на Нистелрой, няма как да не бъде впечатлен от головия му нюх. Той е господар в наказателното поле. Много от попаденията му изглеждат като елементарни изпълнения, но това се дължи на магическото докосване, с което овладява топката. С първото движение се освобождава, а с второто – отбелязва.

„Нямам никакво съмнение, че нападателите на Юнайтед има какво да научат от него“, заяви наскоро пред Sky Sports Тен Хаг. „Вкарал е толкова много голове, че определено може да промени психиката на нашите играчи и да култивира желанието им да отбелязват и да печелят“.

„Съмнявам се, че Ерик тен Хаг е привлякъл треньора на ПСВ само за да се грижи за нападателите. Той има много по-важна функция – да позиционира всеки футболист на терена. Естествено, че тренировките ще са двуразови и следобед ще се работи за стрелбата“, коментира Рабанал. „Той може да покаже наученото по времето на своята кариера. Има много неща освен самото попадение. Става въпрос за движението в рамките на наказателното поле, къде да се позиционираш в последните 16 метра, кога да направиш крачка встрани, за да се освободиш от централния защитник, как да си спечелиш пространство и как да подготвиш крака си за стрелба“.

Звездната селекция в щаба на Тен Хаг и най-вече влиянието на Рууд ван Нистелрой може да върне Юнайтед в битката за титлата. Надали има по-подходящ човек от легендарния бивш нападател, който може да направи разликата с другите отбори и да осигури предимство на своя тим.

Адам Бейт, Sky Sports