0

Н ационалният ни вратар Димитър Митов получи поредни суперлативи за изявите си в Шотландия, след като неговият Абърдийн продължи силната си серия, записвайки 6-а поредна победа във всички турнири.

„Доновете”, за които от началото на сезона неотменно започва 27-годишният ас от Монтана, спечелиха с 2:1 у дома срещу Мъдъруел в 5-ия кръг на Висшата лига и със 100-процентов актив от 15 точки са лидери заедно с колоса Селтик.

Както е известно, в началото на юли нашият бе привлечен на „Питодри”, където навремето се подвизаваха героите от САЩ’94 Илиян Киряков и Цанко Цветанов.


С него са свързани и надеждите на Абърдийн за по-високо класиране в доминираната от „Старата фирма” (б.р. – прозвище на вечните врагове Рейнджърс и Селтик) Висша лига. Миналия сезон тимът завърши на 7-о място. Любопитна подробност за Абърдийн е, че той е последният отбор, който е побеждавал Реал Мадрид във финал на европейски клубен турнир. Това става през 1983 г., когато воденият от великия мениджър Алекс Фъргюсън състав надиграва Кралския клуб с 2:1 във финала за Купата на носителите на национални купи. 3 години по-късно бъдещият сър поема Манчестър Юнайтед.

През сезон  2023/2024 Дими Митов завъртя 41 мача за Сейнт Джонстън във всички турнири, в които постигна 9 сухи мрежи и направи повече от 110 спасявания – нещо, което нито един от колегите му в цяла Шотландия не успя.

За националния отбор на България бившият играч на Чавдар Етрополе, Чарлтън Атлетик, Канви Айлънд и Кембридж пък има 5 мача с 3 допуснати гола.