0

С елекционерът на Русия Валери Карпин преживява истинско изпитание. Изключването на „сборная“ от всички турнири поради войната в Украйна ги приравнява с отбори от футбола от „третия свят“ като Киргизстан, Узбекистан или Ирак.

Реално Карпин никога не е искал да бъде селекционер. Той встъпи в длъжност през юли 2021 г., тъй като нямаше друг кандидат да поеме тази роля след гръмкия провал на европейското първенство.

54-годишният Карпин имаше блестяща кариера като футболист, главно в Спартак Москва, Селта, където беше включен в историческите единадесет на галисийския клуб, и руския национален отбор. Междувременно като треньор той ръководи Спартак Москва, Майорка за по-малко от сезон и Ростов, позиция, която съчетава с националния отбор.

Карпин започна квалификационната фаза за Световното първенство в Катар много силно и руснаците стигнаха се бориха до самия край за първото място.  Въпреки това, автогол в последните минути на последния мач срещу Хърватия ги прати на бараж за Световното първенство, който така и те не играха поради санкцията на УЕФА след нахлуването в съседната страна. Кой знае какво щеше да стане, ако руснаците се бяха класирали директно за световното...

Факт е, че оттогава всичко е тръгнало от лошо към по-лошо. Русия не е играла мач от ноември 2021 г. до септември 2022 г.

Като се има предвид трудността при намирането на съперници – босненските футболисти възразиха след одобрението на тяхната федерация – руснаците трябваше да играят на места като Киргизстан (1-2), Киргизстан (0-0), Узбекистан (0-0) и Иран (1-1).

„Сборная“ не играеха приятелски мачове и у дома до тази неделя в Санкт Петербург, където победиха скромния Ирак с доста трудности (2-0).

Въпреки сложната политическа обстановка, Карпин е обект на доста критики, както за слабите резултати срещу неизвестни отбори, така и за показаната слаба игра и липсата на схема и фиксирана единайсеторка.
Карпин се крие зад факта, че сега е моментът, в който трябва да се направят опити с тима, тъй като националният отбор трябва да даде възможност на обещаващи младежи като Сергей Пиняев, който в неделя стана най-младият новобранец в историята на Русия само на 18 години възраст и четири месеца.

Нападателят на Локомотив не само постави рекорд за всички времена, но и отбеляза втория гол в мача.

Изправен пред критики, верен на стила си, Карпин риторично предостави позицията на разположение на Руския футболен съюз по време на пресконференцията преди мача срещу Ирак.

Тези изявления възмутиха министъра на спорта Олег Матицин точно когато Русия се бори за участие на Олимпийските игри в Париж. „Изразяването на безразличие към спорта е път, който не води до никъде. Поради тази причина трябва да решите: с нас ли сте, с отбора, с феновете, с Русия, или ще продължите сами“, каза той.

Не всички споделиха критиките му, особено спортната преса, но щетите вече бяха нанесени. Карпин, подобно на огромното мнозинство руски интернационалисти, никога не е подкрепял публично така наречената „специална военна операция“ в Украйна.

Всъщност в първите месеци на битките той призова за скорошно прекратяване на конфликта и край на страданието на цивилните в съседната страна. Оттогава той предпочита да мълчи, съзнавайки, че в позицията на селекционер няма място за несъгласие с Кремъл.

Той също не беше много ентусиазиран от възможността Русия да напусне УЕФА в полза на Азия, на което се противопоставят повечето професионални футболисти, а също и спортната преса.

Бъдещето на Карпин, голям почитател на испанския футбол, е тясно свързано с продължаването на военните действия в Украйна и съответната санкция от УЕФА и ФИФА срещу руския футбол.