0

Ж ерард Пике, който прекрати състезателната си кариера само преди няколко месеца, бързо завъртя нов успешен проект. Става въпрос за турнира на малки вратички Kings League.

В неделя на “Камп Ноу” се изиграха мачове от “Финалната четворка”, а това предизвика изключителен интерес. 90 000 присъстваха лично на стадиона, а над 2 милиона потребители наблюдаваха събитието онлайн в социалните мрежи. Така, само в рамките на около седмица, Пике заработи приходи в размер на 11 милиона евро. 

Цените на билетите за мачовете от “Финалната четворка” на “Камп Ноу” започваха от 10 евро. Финалът в неделя бе спечелен от Ел Барио след успех с 3:0 над Аникиладорес.

Отборите в Kings League са от по 7 души и има доста разлики в правилата от стандартния футбол на малки вратички. Има неограничен брой смени, тъчовете се изпълняват с ръце, жълт картон означава 2 минути извън игрището за дадения състезател, а червен - за 5 минути, като и в двата случая на него място влиза друг футболист. Самите двубои продължават по 40 минути (две полувремена по 20 минути). Друга любопитна разлика е възможността на всеки отбор да използва така нареченото “Тайно оръжие” - да получи дузпа, отстраняване на противников футболист за 2 минути, възможност да се “краде” от “тайните оръжия” на съперника и други. При определянето на правилата думата имаха феновете чрез гласуване “за” или “против”.

Сред гостуващите звезди на събитието бяха бразилците Неймар, Роналдо и Роналдиньо, като последният е един от редовните играчи в лигата.

Други футболисти, които участваха в лигата, са Икер Касияс, Серхио Агуеро, Хавиер Савиола, Хавиер Ернандес, Раул Тамудо и Жоан Капдевия.

В началото на тази година президентът на Барселона Жоан Лапорта направи жест към отказалия се през миналата година от професионалния футбол Пике, разрешавайки му финалната фаза да се играе на "Камп Ноу".

Хилядите привърженици на стадиона пък не спряха да скандират името на клубната легенда Лионел Меси с призив той да бъде върнат след края на договора му с ПСЖ през юни.