0

Доминик Кинг, „Дейли Мейл“

Време е за обяд край река Мърси. На хоризонта е символът на надеждата. Строящият се нов стадион на Евертън в „Брамли-Муур“ изглежда величествено. Той ще струва 500 милиона паунда и идеята е на него да се играят велики мачове, за които мечтаят феновете. 

Да, но сега Евертън е на ръба на изпадането и на това бижу може да се провеждат срещи от Чемпиъншип. Опасността наистина е реална и това го признават и най-оптимистично настроените фенове на „карамелите“. За тях е трудно да приемат мисълта, че няма да има мърсисайдско дерби за първи път от 1962 година.
„Това ще е най-добрият стадион в Чемпиъншип, нали?! До края на сезона няма да спечелим и един мач. Не виждам как ще стане това. Всичко е отвратително и за това е виновен бордът на директорите. Те убиха душата на нашия клуб. Евертън като клуб има нужда от ново начало“, ми казва Андрю, дългогодишен фен на Евертън. „Карамелите“ наистина са семеен клуб, в него има автентичност и страст, но сега реалностите са други заради един постоянен цикъл от лоши управленски решения. А можеше да бъде много по-различно.

Когато през 2016 година Фархад Мошири стана основен акционер, след уволнението на Роберто Мартинес той искаше да назначи веднага за мениджър Унай Емери и за спортен директор Мончи, който бе основата на трите поредни триумфа на Севиля в Лига Европа. И тогава се появиха посредници в преговорите, които също трябваше да се опитат да доведат на „Гудисън Парк“ Иско и Варан от Реал Мадрид.

Мончи се срещна лично с Мошири в неговата резиденция в „Мейфър“ и бързо охладня за идеята да прави революция в Евертън. Малко след това Емери пое ПСЖ, в Евертън дойде Роналд Куман, а спортен директор стана Стив Уолш. Тогава всички знаеха, че Ромелу Лукаку ще напусне през лятото на 2017 година, а след него Евертън привлече 10 нападатели за общо 145,1 милиона паунда, но въпреки това сега головете ги няма и заради тяхната липса изпадането е реалност. Евертън се превърна в крал на пропуснатите възможности в последните години на всички нива и фронтове. Можеше да купи дори Ерлинг Холанд, когато норвежецът бе неизвестен юноша в Молде. Сегашният терминатор на Манчестър Сити дори бе поканен на „Гудисън Парк“ за мача от Лига Европа Аталанта през ноември 2017 година, но Евертън загуби с 1:5 и така не се стигна до финализиране на преговорите за трансфера от 5 милиона паунда.

Цялата история четете в днешния брой на "Мач Телеграф"