0

П рехваленият румънски рефер Ищван Ковач, който може да се похвали със съдийството на първия исторически финал в Лигата на конференциите Рома – Фейенорд през пролетта, закопа Левски в четвъртък, като проспа очевадно нарушение на правилата от страна на играч на Хамрун. От него се тръгна към втория гол на гостите на ст. „Георги Аспарухов“, отбелязан секунди след това, за да се стигне до 2:1, с продължения и фаталните за „сините“ дузпи, посочва Gong.bg. 

Провали се не само той, но и неговите асистенти Маринеску и Артене, които също бяха на финала в Тирана Рома - Фейенорд (1:0).

Второто попадение за Хамрун падна секунди след изравняването на Левски в добавеното време, което бе достатъчно за класиране на плейофа.

В конкретната ситуация след гола на Цунами за 1:1 малтийците подновиха играта от центъра, като в този миг футболистът на гостите Додо е поне 5 метра в половината на Левски. Точно към него е насочена дългата топка, която той връща и неговият съотборник Райън Камензули вкара за 1:2.

Правилата в случая са категорични, че реферът да нареди ново изпълнение на центъра, ако двата отбора не са в собствените си половини.

Системата ВАР за този етап на турнира не е наличен, иначе вероятно правилата щяха да бъдат спазени.

Додо тръгва към вратата на „сините“ със сигнала на съдията, а не след като неговият съотборник докосва топката. Така е нарушено грубо Правило 8 и играчът извлича предимство от позицията си, давайки голов пас, което повлиява на крайния резултат.

Друг е въпросът за липсата на концентрация на футболистите на Левски, които прекалено бурно отпразнуваха малко преди това изравняването на Цунами, счели, че вече всичко е решено и са си свършили работата.