0

О коло месец преди началото на процеса срещу обвинения в изнасилване бивш бразилски национал Дани Алвес той получи подкрепа от приятеля си Неймар и неговото семейство.

За да не се намесва директно името на Неймар в тази съдебна сага помощта е изпратена от името на баща му - Неймар да Силва Сантос. Според бразилския портал UOL той е превел 800 000 бразилски реала на Алвес (около 150 000 евро).

Тази сума може да бъде използвана за „компенсация за смекчаване на причинените вреди“ на жертвата, обстоятелство, признато в глава III от Наказателния кодекс на Испания, което би могло да направи възможно намаляване на присъдата на Алвес.

Единственото условие подсъдимият да може да извърши това плащане е да го направи преди началото на процеса, насрочен за началото на февруари. В такъв случай съдията ще може да реши дали смята, че възстановяването на щетите е достатъчно или не, за да намали степента на престъплението. 

Освен парите, бащата на Неймар е ангажирал един от своите доверени адвокати - Густаво Ксисто, да участва в защитата на Дани Алвес.

Секция 21 на съда в Барселона обяви, че изслушването ще се проведе на 5, 6 и 7 февруари, започвайки в 10:00 сутринта местно време. 

„Искането на прокурора е за девет години затвор плюс още десет години условно и ограничителна заповед за няколко години“, обясни Майка Наваро, един от журналистите, запознати най-добре със случая.

Освен деветте години затвор, частното обвинение иска обезщетение от 150 000 евро за физическите и психологическите последици от нападението.