0

С ъдбата противопостави Лудогорец и Динамо Загреб отново един срещу друг след 10 години. Както е известно, първият мач на „орлите“ в Европа изобщо е именно срещу „модрите“. Къде са обаче сега участниците в онези два исторически и злощастни за българите двубои.

УРОШ ГОЛУБОВИЧ
Сръбският вратар прекратява кариерата си само една година след този мач. От тогава е футболен агент.

ЛЮБОМИР ГУЛДАН
Словакът напусна Лудогорец през 2013 г. и отиде в полския Заглембе Любин. Той се превърна в истинска легенда на този тим, записвайки над 250 мача. Спря кариерата през 2020 г. и в момента е спортен директор на клуба.

ЙОРДАН МИНЕВ
През 2014 г. донесе първата победа за български отбор в Европа – при 1:0 над Базел. Игра в Лудогорец до 2017 г., след което се върна в Ботев Пд. После беше в Царско село и Витоша Бистрица, а сега е част от втория тим на Хебър. Иначе е скаут в академията на Лудогорец. 

АЛЕКС БАРТ
Беше в Разград до 2015 г., след което премина в швейцарския Грасхопър. После беше в Университатя Крайова, а през сезон 2017/18 игра за ЦСКА, след което прекрати кариерата си. Той е женен за българка, а в момента развива бизнес с вино в родината си Франция.

ЖУНИОР КАЙСАРА
Той стана първият милионен трансфер на Лудогорец, като бе продаден на Шалке 04 за 5,5 млн. евро през 2015 г. От 2017 г. е част от Истанбул Башакшехир, с който става шампион на Турция през 2020 г., а играе и в Шампионската лига. Понастоящем още е част от този тим.

СТАНИСЛАВ ГЕНЧЕВ
След Лудогорец игра за Литекс, АЕЛ Лимасол, Славия, Монтана и Етър. През 2016 г. се насочва към треньорството именно на „Ивайло“. После става помощник на Краси Балъков, като работи като асистент и в националния тим. От 2019 г. е треньор в Лудогорец, първо е помощник на Стойчо Стоев, а след това го наследява и вкарва отбора в групите на Лига Европа, където е победен ЦСКА Москва с 5:1 и Ференцварош с 3:0 в Будапеща. Впоследствие става асистент на Павел Върба, но след като чехът е уволнен, отново поема отбора. В началото на 2021 г. Генчев става помощник на Валдас Дамбраускас, който също наследява като старши треньор. Не успява обаче да си спечели постоянен договор и напуска след идването на Анте Шимунджа. От началото на сезон 2022/23 е треньор на Локо Сф.

ЕМИЛ ГЪРГОРОВ
Продължава да играе, дори и на 41 години. Един от най-добрите български футболисти в последните 20 години е част от втородивизионния Витоша Бистрица. Иначе напуска Лудогорец през 2013 г. и играе за ЦСКА, китайския Шъдзяджуан Йончан, Локо Сф, Локо Пд, Берое и ЦСКА 1948.

МИРОСЛАВ ИВАНОВ
Шуменския Деко, който всъщност е от Габрово, игра след Лудогорец за Левски, Локо ГО, Етър и Севлиево. Сега е треньор в школата на Янтра.

МИХАИЛ АЛЕКСАНДРОВ
Бе продаден през 2016 г. на Легия Варшава, а след това игра за Арсенал Тула, Арда и Славия, като приключи с кариерата си през 2021 г. Наскоро участва в мастър-клас, организиран от УЕФА, за бивши футболисти. Курсът на европейската централа има за цел да подготви участниците в него за управленска или мениджърска роля във футбола след края на кариерите им.

СВЕТОСЛАВ ДЯКОВ
Легендарният капитан на Лудогорец, спечелил 10 титли с „орлите“, се върна за една година в родния Пирин през лятото на 2021 г. Прекрати кариерата си преди няколко месеца и в момента е технически директор на благоевградския клуб.

КОЗМИН МОЦИ
Превърна се във велика фигура, спасявайки две дузпи срещу Стяуа 2 години по-късно, и вкарайки Лудогорец за пръв път в групите на Шампионската лига. Прекрати кариерата си през 2021 г. и стана технически директор на „орлите“.

ИВАН СТОЯНОВ
И той показа футболно дълголетие, като в момента се води футболист на третодивизионния Загорец. Той обаче бе изхвърлен от футбола за една година преди два месеца, след като по време на мач с Несебър избута съдията Денислав Сталев, който е син на елитния рефер Йордан Сталев.

МАРСЕЛИНьО
Един от най-големите играчи на Лудогорец напусна Разград през 2020 г. Той имаше оферта от ЦСКА, но не я прие, защото не искаше да играе в друг български тим. Връща се в Бразилия и играе за Витория Баия, Манаус и Операрио, където прекратява своята кариера. Той игра и за националния отбор на България, за който записа 11 мача и 2 гола.

ФРАНК ГЕЛА
Не блестя особено за Лудогорец. Напусна през 2013 г., след което игра за Аполон Смирна, Ал Урооба и Ал Хамрия и спря с футбола през 2017 г.

ДИМО БАКАЛОВ
В момента играе за Локо Сф, като бе привлечен в „Надежда“ от бившия си съотборник Станислав Генчев.

ТРЕНьОР: ИВАЙЛО ПЕТЕВ
Кариерата му се развива отлично. След Лудогорец отиде в Левски, но бе съблечен от феновете и реално нямаше и един работен ден на „Герена“. След това водеше АЕЛ Лимасол, Динамо Загреб, националния тим на България, Омония Никозия, Ал Кадисия и Ягиелония Белисток. От 2021 г. е селекционер на Босна и Херцеговина и тренира звезди като Един Джеко и Миралем Пянич.