0

П редставяте ли си футбол да се играе със спрял часовник, тоест с определено време и без „мъртво“ загубено време? Вариантът как да стане това е на масата и ще бъде проучен и обсъден на срещата на Международния Борд (IFAB), която ще се проведе следващия уикенд в Лондон, отбелязва в. "Марка".

Дебатът беше открит от амбициозния швейцарски шеф на ФИФА Джани Инфантино под предлог за премахване на губенето на време, считано от чиновника за бич за сегашния футбол.

Мерките, които се приемат, няма да бъдат незабавни, но вече се проучват, така че нищо чудно от 2024 г. футболните мачове вече няма да продължават 90 минути, нито засадата ще бъде същата, както знаем досега. 

Всичко ще се обсъжда и двата въпроса вече са на масата на тези, които променят и обновяват футболния правилник.

Правилото, което ще влезе в сила от 30 юни, е в добавеното време да се включват празнуването на голове, тоест да не се допуска лудите изпълнения на играчите на терена да траят по минута и половина.

Рови се и около правилото за засадата и позицията на нападателя спрямо линията на последните защитници, като за промяна е мосю Арсен Венгер, вече директор по футболно развитие на ФИФА. Внесени са за обсъждане нови уточнения с намерението този чудесен елемент от играта да се превърне в точна наука.

Някои от разпоредбите, които ще влязат в сила за сезон 2023-24, говорят за нещо, което се е случило на скорошното Световно първенство, като отбелязване на голове докато вътре в очертанията на игрището са проникнали резервни играчи.

Такъв гол, когато футболисти на Аржентина стъпиха зад тъчлинията, не бе отменен на мондиала в Катар, както повеляват сегашните правила. Футболният Борд счита, че ако  въпросните резерви не влияят върху развоя за отбелязването на гол, той не бива да се отменя, евентуално с картони за нахлулите на терена футболисти.

Ще се настоява всички отбори винаги да имат капитан с отличителна лента на ръката от останалите на терена. Резервният рефер може да помага на главния по същия начин, както другите длъжностни лица на мача на терена.

От следващия юли празнуването на голове, считано за прекомерно в много случаи, ще стане част от добавеното време, нещо, което беше игнорирано досега.