0

Р уският национален отбор няма да участва в жребия за квалификациите на Европейското първенство по футбол през 2024 година, потвърдиха от пресслужбата на Руския футболен съюз (РФС).

"Руският национален отбор няма да участва в жребия за квалификационния кръг на Европейското първенство през 2024 г., който ще се проведе на 9 октомври във Франкфурт на Майн", казаха от пресслужбата. 

"Причината е решението на УЕФА от февруари да спре участието на руски отбори в клубни и национални турнири по егидата на централата "до второ нареждане". 

Това решение беше оспорено от РФС в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, който отхвърли обжалването през юли. Руският футболен съюз очаква пълния текст на решението на КАС, въз основа на което ще бъде взето решение за по-нататъшни стъпки в рамките на правната защита.

Жребият за груповата фаза на квалификационния турнир ще се проведе във Франкфурт на Майн, Германия на 9 октомври. Самият турнир ще се проведе от 14 юни до 14 юли 2024 г. в 10 града - Берлин, Kьол, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Дортмунд, Лайпциг, Гелзенкирхен, Щутгарт и Дюселдорф. На европейските финали ще участват 24 отбора.

Заседанието на Изпълнителния комитет в Хвар, Хърватия, одобри, наред с други неща, процедурата, която ще се използва по време на жребия. 

Германия, отборът домакин на Евро 2024, автоматично се класира за финалния турнир и следователно няма да участва в жребия за квалификациите. 

Така 53 национални асоциации участват в жребия за класиране, който ще разпредели участниците в десетте групи - седем групи по пет отбора и три групи по шест отбора. 

Десетте победители в групите и десетте подгласници се класират за финалния турнир. Останалите три места ще бъдат решени чрез плейофите, които ще се играят през март 2024 г.