0

Л удогорец изпусна да бие аутсайдера в група С на Лига Европа ХИК Хелзинки след като поведе на "Болт Арена", но допусна домакините да измъкнат първата си точка с изравняване за 1:1 в 55-ата мин.

С 4 точки българският шампион е втори в групата зад лидера Бетис, който е с 9 след като победи с 2:1 Рома в Рим. Италианците са трети с 3 точки, ХИК е последен с една.

Първото положение в мача бе за домакините от Хелзинки. Лукас Лингман получи топката на десетина метра пред Серджио Падт и отправи опасен удар, но тя рикошира в тялото на Малик Абубакари и премина покрай вратата на българските шампиони.

Лудогорец отговори с гол. В десетата минута Матиас Тисера бе изведен зад гърба на защитата от Каули Оливейра и прокара топката между краката на вратаря за 1:0.

Абубакари спаси Лудогорец и в 28-та минута с нова неволна намеса. Играч на ХИК влезе с топка в наказателното поле и подаде към самотния Перпарим Хетемай, който стреля право към мрежата с първото докосване. Абубакари обаче отново бе на пътя на топката и я изчисти от голлинията.

Текпетей пък пропусна следващото добро положение, след като стреля в тялото на вратаря в 37-та минута.

ХИК започна второто полувреме много активно в атака и след като два пъти късметът покри Лудогорец, в третия случай Абубакари не беше на пътя на топката. Сантери Костика даде остър пас от ъгъла на наказателното поле и Перпатим Хетемай изпрати топката с глава в мрежата на Падт.

Лудогорец създаде следващото си чисто положение в 72-та минута, когато Кирил Десподов получи топката в наказателното поле, но ударът на капитана на българския национален отбор бе отразен от вратаря на финландците.

Антони Олусаня пропусна голово положение за ХИК в 84-та минута, а в ответната атака Кирил Десподов не успя да уцели вратата от статично положение. При последната опасна атака на "орлите" бразилецът Нонато стреля остро с левия крак, но топката мина край десния дирек на Хазард. 

Следващият четвъртък, 13 октомври, Лудогорец приема ХИК в Разград в 4-тия кръг.

Лига Европа, група С, трети кръг::

ХИК Хелзинки - Лудогорец Раздрад - 1:1 (0:1)
стадион: "Болт Арена", Хелзинки

ХИК: Конър Хазърд, Мати Пелтола, Арту Хосконен, Юка Райтала, Сантери Хостика (74-Насим Бужелаб), Пири Соири, Перпарим Хетемай (74-Боян Радулович), Сантери Вянанен, Лукас Лингман, Дейвид Браун и Малик Абубакари (64-Антони Олусаня).

Лудогорец: Серджио Падт, Аслак фон Витри, Игор Пластун, Оливие Вердон, Антон Недялков, Каули Оливейра, Якуб Пьотровски, Мануел Шоу (70-Нонато), Бърнард Текпетей (61-Джонатан Рик), Матияс Тисера (70-Игор Тиаго) и Кирил Десподов (89-Педро Нареси).

голмайстори: 0:1 Матияс Тисера 10, 1:1 Перпарим Хетемай 55

главен съдия: Йевхен Ярановски (Украйна)

жълти картони: Сантери Хостика, Юка Райтала, Бужелаб (ХИК), Якуб Пьотровски.

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА С

1. Бетис 3 3 0 0 7:3 9 точки

2. ЛУДОГОРЕЦ 3 1 1 1 5:5 4 т.

3. Рома 3 1 0 2 5:4 3 т.

4. ХИК 3 0 1 2 1:6.

В следващия кръг (13 октомври): Лудогорец - ХИК, Рома - Бетис.