0

Л удогорец почива цяла зима само с две точки аванс пред подгласника ЦСКА, но през пролетта показа кой е господарят на Първа лига. „Орлите“ събраха 73 точки, докато „червените“ са 56 и разликата набъбна на шокиращите 17 точки. Именно толкова е и рекордната дистанция в историята на А група, когато през сезон 1993/94 Левски е шампион, а ЦСКА – втори. 

В момента в Европа само в две първенства има по-доминираща роля на шампиона спрямо подгласника. Номер 1 по този показател е шампионатът на Босна, където Зрински (76) води с 26 точки на Тузла (50). На второ място е авансът на големия хегемон на Австрия през този век – Залцбург, който води с 18 точки на Щурм, като до края на шампионата има три кръга.

При южните комшии обичайният доминатор Олимпиакос води с 16 точки на подгласника си ПАОК. Примера е първенството от топ 5, където лидерът има най-голям аванс. Реал бе с 15 точки пред Берса, но късно снощи каталунците имаха мач с Бетис. В шампионатите на Франция и Унгария първенците ПСЖ и Ференцварош водят съответно на Монако и Пушкаш с 14 точки. Осмицата на най-големите аванси се затваря от Словакия, където 70-точковият Слован е с 13 пред Ружомберок.