0

Д нес стартират първите мачове от груповата фаза на Шампионската лига, която за първи път ще се проведе в нов формат. Тази промяна добавя още повече интрига към най-престижния клубен турнир в Европа. Новият формат, при който отборите ще играят повече мачове в груповата фаза, обещава да донесе още повече вълнуващи сблъсъци и непредсказуеми моменти. Всяка среща ще бъде от голямо значение за класирането в следващите етапи.

Всички тимове ще са част от общо класиране и всеки ще играе по осем мача - всичките срещу различни съперници, като четири от тях ще са домакинства, а останалите четири - гостувания. Тези двубои ще се състоят между 17 септември и 29 януари.

Първите осем в крайното класиране на основната фаза продължават директно към осминафиналите. Следващите 16 състава (от 9-о до 24-то място) отиват на допълнителен елиминационен кръг, като победителите в тези осем двойки ще се присъединят към класиралите се вече осем отбора. Заелите от 25-а до 36-а позиция отпадат с приключването на основната фаза в ШЛ, като никой от тях няма да се прехвърля в Лига Европа или Лига на конференциите.

Мачовете в ШЛ пак ще се играят във вторник и сряда, като само през настоящата първа седмица такива ще има и в четвъртък по изключение. Другото ново е, че тази седмица е запазена само за ШЛ. 
Лига Европа и Лига на конференциите, които също ще са по тази нова схема с основна фаза, започват съответно на 25 септември и 3 октомври.

Ето кои отбори ще открият тазгодишното издание:

Йънг Бойс - Астън Вила
Ювентус - ПСВ Айндховен
Байерн Мюнхен - Динамо Загреб
Милан - Ливърпул
Реал Мадрид - Щутгарт
Спортинг Лисабон - Лил