0

И спанската футболна федерация и Техническия комитет на съдиите отстраниха шестима ВАР съдии във връзка с расисткия скандал около звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор.

Бразилският национал беше в центъра на вниманието при загубата на Реал с 0:1 от Валенсия в неделя. Той влезе в конфронтация с феновете на „прилепите“, които го обиждаха на расова основа.

Винисиус беше изгонен с червен картон, тъй като не издържа на провокацията на Уго Дуро, а след края на срещата изрази силна позиция в социалните мрежи, обвинявайки феновете на Валенсия и ръководството на Ла Лига за бездействие.

Изглежда обаче от Ла Лига са си взели поука и отстраниха шестима ВАР съдии, включително Иглесиас Вилануева, който отговаряше за системата за видеоарбитраж в мача между Реал и Валенсия.

Решението беше мотивирано с това, че в ситуацията с червения картон с Винисиус главният съдия Рикардо де Бургос Бенгоечеа не е получил цялостна картина при преразглеждането на монитора край терена.

И Реал Мадрид, и Валенсия осъдиха остро расистките нападки срещу Винисиус.

В Бразилия пък изразиха по грандиозен начин подкрепата си към своя национал, като загасиха светлините на статуята на Христос в Рио.

В същото време полицията в Испания съобщи, че е задържала четирима души, които са заподозрени, че са направили публична "екзекуция" на чучело на футболиста на Реал Мадрид Винисиус.

Твърди се, че през януари тази година задържаните са обесили на мост в Мадрид кукла, която е била облечена с екип с номер 20, с който играе бразилският национал. Въпросният мост се намира на метри от тренировъчния комплекс на Реал.

На задържаните, които са поставили и плакат с надпис "Мадрид мрази Реал", е повдигнато обвинение за престъпление от омраза, като се очаква да им бъдат повдигнати и други обвинения.