0

Г олям скандал в Испания свързва Барселона с плащания към бивш шеф на футболните рефери. Според SER Catalunya ФК Барселона е платила 1,4 милиона евро на Енрикес Негрейра, вицепрезидент на Техническия комитет на реферите, докато той все още беше член на този комитет.

Твърди се, че плащанията към Негрейра са извършени между 2016 и 2018 г.

Прокуратурата разследва DASNIL 95 SL, компания, която е негова собственост, и която е получавала парични плащания от Барса между 2016 и 2018 г., според програмата „Qué t'hi jugues“ на SER Catalunya

Бившият футболен рефер Хосе Мария Енрикес Негрейра беше вицепрезидент на Техническия комитет на реферите на Кралската испанска футболна федерация от 1994 г. до 2018 г. 

А между 2016 г. и 2018 г. футболният клуб Барселона, според разследване на прокуратурата в Барселона, е платил сумата от 1,4 милиона евро на DASNIL 95, компания, собственост на бившия съдия. Негрейра беше и съдия от Първа дивизия в продължение на 13 сезона.

Според тази радиопрограма Барса е платил на DASNIL 95 SL 532 728,02 евро през 2016 г., 541 752 през 2017 г. и 318 200 през 2018 г.

Разследването е започнало в резултат на данъчна проверка на гореспоменатата компания за данъчното облагане на тези 1,4 милиона евро.

Енрикес Негрейра и синът му вече са дали показания пред прокуратурата. Бившият вицепрезидент на Техническата комисия на реферите увери SER, че никога не е имало благоприятно отношение към отбора на Барса и че тези плащания, за които той не е предоставил фактури, се дължат на консултантска работа. Тя се състои в обяснение на играчите как трябва да се държат по време на срещи със съдиите, с препоръки какво могат или не могат да направят в зависимост от това кой е реферът, ръководещ мача. 

Въпреки това, както е посочено в изявлението на Негрейра пред Данъчната агенция, бившият вицепрезидент на Техническия комитет на реферите „не е предоставил никакъв документ, доказващ, че е предоставил услуга на Барселона“.

Цитиран от същата програма, бившият президент Хосеп Мария Бартомеу уверява, че плащанията са прекратени поради „политика на съкращаване на разходите“ и разкрива, че тези плащания вече са съществували „поне през 2003 г.“, когато той пристигна в клуба, и че са изплащани "непрекъснато" до 2018г.

Сегашният президент на Барселона Жоан Лапорта реагира моментално на скандала с преводите от клуба към бивш шеф на футболните рефери в испанската федерация.

В изявление адвокатът посочи: „Не случайно информация от този тип излиза, когато Барселона върви добре, не е случайно. 

Предвид появилата се информация, трябва да се каже, че Барселона в миналото е наемала услугите на външен консултант за технически доклади за играчи от по-ниска категория. 

Освен това същият този консултант е предоставил съдийски съвети, които е съвсем нормална практика в големите клубове. Всъщност днес имаме този пакет, интегриран в организационната диаграма.

Новината привлича вниманието и не е случайно, че излиза сега. От страна на Барселона всяко тенденциозно тълкуване, което прави внушения, ще получи пропорционалния и адекватен отговор от клуба. Запазваме си правото да предприемем всички действия, които са необходими за защита на честта и интересите на Барселона", каза той.

В. „Марка“ бързо направи справка дали съдийските отсъждания са били в полза на Барса в сравнение с големия съперник Реал Мадрид през периода на плащанията към Негрейра.

Сезон 2016/17

През сезон 2016/17 Реал Мадрид взе титлата пред каталунците. Със Зидан на пейката и Кристиано като звезда, белият отбор в крайна сметка направи голям сезон с 93 точки. 

Ето и ключовите съдийски отсъждания през този сезон.

Барселона: 9 дузпи за и 0 против; 1 изгонване и 10 изгонени съперници

Реал Мадрид: 8 дузпи за и 4 против; 2 изгонвания и 4 изгонени съперници

Сезон 2017/18

Страхотна година за отбора на Барса срещу неузнаваем Реал Мадрид в Ла Лига, който в крайна сметка се фокусира върху Шампионската лига. 

Без ВАР, този сезон се оказва с по-благоприятни отсъждания на арбитрите за „кралския клуб“.

Барселона: 5 дузпи за и 2 против; 2 изгонвания и 4 изгонени съперници

Реал Мадрид: 10 дузпи за и 4 против; 4 изгонвания и 3 изгонени съперници
Сезон 2018/19

ВАР е вече в испанската Ла Лига, но съдийските спорове не спират. Барса е с титлата, последното голямо първенство на каталунците, отбелязва „Марка“.

Барселона: 9 дузпи за и 2 против; 2 изгонвания и 5 изгонени съперници

Реал Мадрид: 9 дузпи за и 8 против; 6 изгонвания и 3 изгонени съперници

Последните 10 години

От сезон 2012/13 досега е изминало едно десетилетие, в което балансът е:

Общо изпълнени дузпи от 2012/13 г
Барселона: за: 88, срещу 34

Реал Мадрид: за: 98, срещу 53