0

С наближаването на скандалния мондиал в държавата Катар, който ще се състои през ноември и декември, вместо в летните ваканционни месеци пред телевизора с бира и коктейл на плажа, домакините се сблъскват с нови протести срещу условията там. Френският в. "Либерасион" публикува разследване за съмнителните действия на сегашния шеф на ПСЖ Ал Келаифи за осигуряване на подкрепа при гласуването за домакинството.

Националният отбор на Дания пък обяви, че ще протестира срещу погазването на човешките права в емирството със специални екипи - титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни, като и на двете марката Hummel и емблемата на федерацията се сливат с екипа.

"Цветът на траура", пишат от Hummel в пост в Инстаграм с фланелките на датчаните.

Върховният комитет на Катар реагира възмутено на протеста на националния отбор на Дания по футбол.

Домакините на Мондиала отговориха с остро изявление.
"Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. 

Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти", се казва в изявлението.

"Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. 

Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel", пише в официалното изявление.