0

Б ившият треньор на китайския национален отбор по футбол Ли Тие си призна, че е платил подкуп около 400 000 евро, за да получи заветния пост през 2020 г. В момента той е в предварителния арест с обвинение в корупция.

Признанията му бяха излъчени в документален материал по обществената китайска телевизия CCTV като пример за злоупотребите, разяждащи играта в страната.

За да наследи италианската легенда Марчело Липи начело на националния отбор Ли Тие подтикнал босовете на тогавашния си клубен тим – Ухан Зал, да ходатайстват за назначението му пред футболната федерация. Той обещал, че ще се издължи с лихвите за услугата. По думите му клубът е бутнал под масата 2 милиона юана (равни на около 255 000 евро) подкупи на Чен Суюан, тогавашен президент на федерацията.

Отделно той си шарил от своя джоб 1 милион юана  (€128 000) на генералния секретар на китайската федерация. Веднъж назначен, Ли Тие пратил повиквателни на четирима от своя бивш отбор, които въобще не ставали за национали.

Треньорът така и не успя да класира Китай за Световното първенство през 2022 г., затова беше изритан от поста си през декември 2021 г. 
Националната антикорупционна агенция започна разследване срещу него в края на 2022 г., което доведе до отстраняването на около десет висши служители и шефове на федерацията по футбол, включително и бившия президент Суюан. 

Пред китайските власти Ли Тие си каза всичко – дори за участие в уреждане на мачове като клубен треньор. 

„Много съжалявам, трябваше да следвам правилния път“, заяви той. „Има някои неща, които по онова време бяха обичайни практики във футбола.“