0

Б ившият старши треньор на Реал (Мадрид) Зинедин Зидан е основен фаворит за селекционер на националния отбор на Бразилия по футбол, съобщава френският вестник "Екип". Според изданието бразилската футболна федерация много иска Зидан да наследи на поста Тите, който напусна след Мондиал 2022 в Катар, отбелязва БТА.

Маурисио Почетино и Марсело Гаярдо (двамата от Аржентина), Томас Тухел (Германия), плюс испанците Роберто Мартинес и Рафаел Бенитес също са сред по-евтините варианти, но Зидан е предпочитан от бразилската централа.

50-годишният французин е без работа, след като напусна Реал Мадрид през 2021 година. По-рано се появи информация, че Зидан може да смени Дидие Дешан начело на националния отбор на Франция, но френският баск възнамерява да продължи договора си, и то минимум до 2024 г.

Зизу, обаче, съвсем не бърза да подхваща нова работа, а подбира внимателно кой и какво предлага. За Бразилия, например, едва ли ще е възможно да изпълни финансовите му изисквания, след като на предишния си пост начело на Реал Мадрид Зидан прибираше по 12 милиона евро чисти на сезон само от заплата.

Около Зидан винаги витае загадъчност, така е и сега. Марсилецът иска скоро да седне на треньорска скамейка отново, но, както посочва L'Équipe, все още няма ясна позиция дали би приел предизвикателство като бразилския отбор. Последният чужденец, който води "селесао", беше аржентинецът Филпо Нунес през 1965 г.

Въпреки че с него Франция спечели финала на световното през 1998 г. именно срещу Бразилия и то с 2 гола на Зизу на финала, и изхвърли "селесао" от мондиала през 2006 г. на 1/4-финала (гол на Анри за 1:0), Зидан ще бъде посрещнат с отворени обятия от петкратния световен шампион. За бразилската футболна конфедерация той е с безспорна репутация, статут, постиженията му са забележителни, уменията му като треньор са доказани - достатъчни аргументи за CBF.

Петкратният световен шампион Бразилия отпадна на четвъртфиналите на шампионата в Катар, след като загуби от Хърватия след изпълнение на дузпи.