0

Н овият топ адвокат на обвинения в изнасилване бивш ас на Бразилия и Барса Дани Алвес е подготвил почвата за измъкването на клиента му от затвора „Брианс 2“. 

Кристобал Мартел, който уреди 21 месеца присъда на Лео Меси за данъчни далавери (този срок не се излежава в Испания), е готов с жалба за пускането на Алвес на свобода с телематична гривна, контролираща местонахождението му дистанционно.

Мартел е прочут в Каталуния и със защитата на бившия президент на Барса Хосеп Нунес. В жалбата си той е изтъкнал, че няма риск Дани Алвес да избяга, ако бъде пуснат на свобода с гривна.

Бразилецът е в затвора без право на гаранция, обвинен в изнасилване от жалбоподателка.

Телематичната гривна е аксесоар, който позволява да се следи постоянно местоположението на футболиста. Тя се прилага обикновено в случаи на сексуални престъпления и в Испания вече има достатъчно прецеденти за успешното й използване.

Освен всичко друго, тези гривни имат за цел да попречат на нападателите да се доближат до жертвите си на по-малко от установеното разстояние. В случая с Дани Алвес това също ще даде възможност да се гарантира, че бразилецът няма да напусне Испания – един от основните проблеми на правосъдието при липсата на договор за екстрадиция с Бразилия.

Устройството излъчва GPS сигнали, улавяни от сателити, които позволяват да се отрази точната позиция на въпросния индивид. 
Евентуално премахване или счупване на гривната, което е доста проста задача, има правни последици – от 6 до 12 месеца санкция.