0

С езонът в България завърши и ни поднесе нещо, което много много рядко се случва. А именно и ЦСКА и Левски да не участват в Европа. „Сините“ приключиха четвърти, а „червените“ не успяха да се справят с ЦСКА 1948 в баража за участие в Лигата на конференциите и също останаха зад борда. Историята на нашия футбол помни само пет такива години от 1956-а насам, когато стартира българското участие в европейските клубни турнири.

От тези 5 случая обаче само един е бил в година, в която сме имали 4 участника. Във всички останали са били по-малко поради различни причини и затова отсъствието на двата гранда не е било толкова шокиращо, колкото е сега. Най-лошото за българския футбол е, че няма сезон, в който и двата гранда да са отсъствали от Европа, а друг наш тим да се е представил добре и да е направил нещо значимо. Максимумът, до който се е стигало е един или два от клубовете ни да отстранят само първия си съперник. А доста пъти не се стига даже и до това.

Първите три такива случая са през 60-те. Тогава обаче турнирите под егидата на УЕФА са само два – КЕШ и КНК. С други думи право да играят имат само шампионът и носителят на Купата. А ако двата трофея са притежание на един отбор – тогава за КНК играе финалистът за националната купа.

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"