0

Ф ренският защитник на Лече Самюел Юмтити и съотборникът му от Гана Ламек Банда са били мишена на расистки обиди от страна на ултрасите на Лацио по време на мача между двата отбора в сряда вечер, обявиха от клуба му.

Съдията на мача, завършил 2:1 за Лече, бе принуден да спре срещата за малко през второто полувреме заради расистки викове, "дошли от сектора на привържениците на Лацио", според агенция АНСА.

Обидите са били насочени към световния шампион с Франция от 2018 година Юмтити, който е преотстъпен на Лече от Барселона, но през първото полувреме е имало обиди и към Банда.


Юмтити е напуснал стадиона със сълзи в края на мача, но под аплодисментите на феновете на Лече.

"Расистките викове бяха заглушени от одобрителните скандирания. Всички "джалороси" (б. а. - цветовете на Лацио) започнаха да скандират само едно има - Самюел Юмтити", написаха от клуба в профила си в Туитър.

"Когато реферът прекъсна мача в очакване дикторът да поиска спирането на расистките скандирания, Юмтити помоли срещата да бъде подновена, защото той искаше да отговори на терена за обидите. Той реагира като истински шампион", коментира президентът на Лече Саверио Стики Дамиани, цитиран от "Газета дело Спорт".

Расистките викове са често срещано явление по италианските стадиони, особено от някои привърженици на Лацио, които поддържат тесни връзки с фашистката история на страната.

През август нигерийският нападател на Наполи Виктор Осимен стана мишена на обиди във Верона. Други жертви в последната година и половина са били Кулибали, Майк Менян и дори Златан Ибрахимович.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви "солидарността си със Самюел Юмтити и Ламек Банда". "Да извикаме високо и силно: НЕ НА РАСИЗМА! Нека огромното множество фенове, които са добри хора, се вдигнат, за да накарат расистите да замълчат един път завинаги", написа той в Инстаграм.

Източник: БТА