0

Д нес, в събота, Борусия Дортмунд и настоящият шампион Байерн Мюнхен решават кой ще вземе титлата в последния кръг от сезон 2022/23.

Дортмунд води с 2 точки на баварците, „жълто-черните“ гостуват на Майнц, а мачът ще бъде ръководен от Марко Фриц.

По същото време Байерн гостува на Кьолн, но тук зад кулисите се разиграла рокада, за която съобщи таблоидът „Билд“.

Първоначално за съдия на мача Кьолн – Байерн е бил определен опитният Феликс Цвайер, но Германският футболен съюз го е заменил с 33-годишния Свен Яблонски от Бремен.

Станало е буквално в последния момент, нещо неприсъщо за назначенията на реферите, които знаят своя следващ наряд дори седмици по-рано.

Смяната на Цвайер бе обяснена с внезапното заболяване на 42-годишния международен рефер. Но „Билд“ припомни как през декември 2021 г. именно той съсече Борусия срещу Байерн (3:2 за баварците), „жълто-черните“ изреваха срещу авантите за баварците, Цвайер получи смъртни заплахи, като предпочете да си почине малко от футбола.

Според „Билд“ Яблонски е разбрал, че ще свири мача на Байерн едва в четвъртък вечерта, малко преди официалното обявяване на нарядите.

Той бе определен за най-добър рефер на сезона, считан е от експертите за най-големия немски талант на свирката от години.

Двубоят в Кьолн днес ще е негов 15-ти мач за сезона, характерно за него е, че неговите изяви никога досега не са ставали обект на спорове, точно обратното на скандалния Цвайер, който често е критикуван.

Но финалният мач на баварската „червена машина“ в Кьолн със сигурност е най-отговорният в досещашната му кариера.