0

П о традиция в последните години Лудогорец е първият български клуб, който започва своите евромачове. Още в сряда „орлите“ приемат грузинския шампион Динамо Батуми, като всичко освен победа за тима на Георги Дерменджиев ще се приеме като огромна изненада. 

Още един факт обаче дава огромно предимство на разградчани. А именно това, че грузинският шампион няма победа в евротурнирите от близо 3 години. За последно играчите от Динамо Батуми побеждават БАТЕ Борисов с 4:1 като гост във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите през сезон 2021/22. Първата среща е спечелена от беларусите с 1:0 в Грузия, но успехът във втория мач праща напред играчите на Динамо Батуми.

Последваха цели 8 мача в Европа след това, в които грузинците не познават вкуса на успеха. Още същия сезон следват две срещи с турския Сивасспор. Първата е спечелена от гостите с 1:2, а в реванша грузинците печелят в 90-те минути с 0:1, но допускат изравняване в продълженията, като по този начин отпадат, а и в статистиката остава равенството.

През сезон 2022/23 Динамо Батуми отново тръгва в Шампионската лига. В първия кръг обаче те са елиминирани от Слован Братислава. В интерес на истината мачовете са много трудни за словаците, защото завършват 0:0 и 1:1 в реванша, но по-опитните играчи на Слован продължават напред след гол в добавеното време. Така Динамо Батуми се озовава в Лигата на конференциите като техен е съперник е Лех Познан. Първата среща завършва 5:0 за поляците, а реваншът – 1:1. 

През миналия сезон грузинците изиграха само два мача в Лигата на конференциите. Техен съперник беше Тирана, като срещите завършиха 1:1 в Албания и 1:2 за гостите в Грузия.

Факт е, че Динамо Батуми няма победа от близо 3 години в Европа, но прави впечатление, че съперникът на Лудогорец не дава лесно кожата си. И с изключение на загубата с 0:5 от Лех Познан, грузинците затрудняват до краен предел сериозни тимове като Сивасспор и Слован Братислава, а пък преди това пребиват еврокошмара на Левски БАТЕ Борисов.