0

В края на 80-те години трима приятели от Брага решават да създадат марка за спортно оборудване и да я кръстят с анаграма на себе си: Алберто Перейра „Лакота“, Карлос Карвалял и Антонио Соарес - „Лакатони“. Така в момента, повече от три десетилетия по-късно, въпросната фирма облича Жил Висенте, Визела и Шавеш в португалския елит. Трофензе, Фаренсе, Мафра, Спортинг Ковиля и Ещрея Амадора в по-долната дивизия, националните отбори на Мозамбик, Ангола и Сао Томе. А отделно от това „Лакатони“ има и споразумения с федерации, университети и клубове по волейбол, хокей и ръгби.

Любопитното в случая е, че Карлос Карвалял е треньор на испанския елитен Селта. Но когато е основал компанията, той все още е бил футболист. Като наставник той вече е работил в Гърция (Астерас Триполис), Турция (Бешикташ и Истанбул Башакшехир), Англия (Шефилд Уензди и Суонзи), ОАЕ (Ал Уахда)... и сега в Испания. Без да се разграничава от „Лакатони“. 

Карлос Карвалял винаги се облича елегантно

 Карлос Карвалял винаги се облича елегантно

„Ние се разраснахме много. Направихме първата голяма стъпка със закупуването на сегашните съоръжения от 6000 квадратни метра. Това в Африка беше друга огромна стъпка“, подчерта тогава той, имайки предвид навлизането в междуконтинентален пазар. „Ние сме примерна компания. Никога не сме длъжни на никого, нито сме имали типичната стратегия да зависим от банките. Винаги зависим много от себе си и нашата степен на автономност е почти 100%. Това ни позволява да се изправим пред всяка криза“, разкри Карвалял, който междудругото впечатлява със стила си на обличане.