0

Б ългарският вратар на Кеймбридж Юнайтед Димитър Митов даде интервю за „Дейли Мейл“, в което разказа за живота си, кариерата. Той сподели и интересни подробности от победата на неговия Кеймбридж срещу Нюкасъл в предния кръг от ФА Къп.

„Не знаех нито една дума на английски, когато отидох в Чарлтън на 16 години и това далеч не ми беше от помощ, когато ме настаниха в стая с две момчета от Ирландия. Те бяха много мили с мен. Опитваха се да ми помогнат, постоянно ме питаха от какво имам нужда, но нямах представа какво казваха. Ходих на училище без преводач и не знаех какво се случва.

Научих английски от гледане на филми със субтитри. Отне ми около две години да започна да говоря нормално, но сега английският ми е по-добър от българския“, разкрива Митов в интервюто, публикувано в днешния брой на "Мач Телеграф".

Той започва кариерата си като централен нападател, преди баща му Веселин, който освен електротехник е играл аматьорски футбол като вратар, да го постави под рамките. Митов заиграва в Чавдар Етрополе, като големият му пробив започва, когато е на 15 и играе за националния отбор на България до 17 години. Тогава той е забелязан от скаути на Нотингам Форест при поражение от Германия с 2:5. Той отива на проби във Форест, но не е одобрен и преминава в Чарлтън. „Тогава жертвах всичко. Напуснах дома си, изоставих семейството и приятелите си.

Пропуснах да се забавлявам в тийнейджърските ми години, но не съжалявам за нищо. Наслаждавам се на всяка една минута, в която съм на терена и ще го правя докато мога“, казва той. Митов разказа и за големия мач срещу Нюкасъл. „Шумът на „Сейнт Джеймсис Парк“ беше невероятен. Това място е разтърсващо. Помислих си, че е имало леко земетресение. Отне ни много време да се върнем в автобуса. Може би празнувахме около час и половина. Телефонът ми се взриви от съобщения“, казва Митов.

„Всички говореха, че сме направили най-голямата изненада във ФА Къп през този сезон и си казахме: „Всъщност наистина го направихме“. Това е нещо, с което можем да се гордеем. За всеки един от нас това е най-големият успех в кариерата, може би, ако изключим Уес Хулахан, който е играл на Европейско първенство. Създадохме история и ще помним това завинаги“, добавя вратарят.