0

Ю вентус осъществи зрелищен обрат и победи с 4:3 на "Олимпико" Рома в един от най-очакваните мачове на 21-вия кръг в италианската Серия А.

Гостите от Торино изоставаха с 1:3 до 70-ата минута, но с три гола в рамките на седем минути обърнаха хода на мача. Малко след това бранителят на "бианконерите" Матайс де Лихт игра с ръка в наказателното си поле, получи втори жълт и респективно червен картон, но Лоренцо Пелегрини пропусна отсъдената дузпа и така Рома остана с празни ръце от мача.

Двубоят във Вечния град започна вихрено и в 11-ата минута Тами Ейбрахам изведе „вълците“ напред след центриране от корнер на Жордан Верету.

Ювентус обаче изравни бързо-бързо, тъй като в 18-ата минута Пауло Дибала бе точен с красив изстрел от дъгата на наказателното поле.

До почивката Рома пропусна по-добрите шансове за втори гол, но такъв не падна. Веднага след паузата обаче воденият от Жозе Моуриньо отбор на домакините поведе отново чрез Хенрик Мхитарян.

В 53-тата минута Пелегрини реализира директно от пряк свободен удар за 3:1 и изглеждаше, че Рома ще спечели дербито.

Ювентус не се предаде и в 70-ата минута Мануел Локатели намали 2:3. 120 секунди по-късно Деян Кулушевски вкара за 3:3, а бранителят Матиа де Шилио направи обрата пълен в 77-мата минута с едва втория шампионатен гол в кариерата си.

Но кулминацията тепърва предстоеше, тъй като в 83-тата минута съдията Давиде Маса отсъди дузпа за Рома за игра с ръка на Де Лихт. Холандецът получи жълт картон, който бе втори за него и бе изгонен от игра.

Зад топката застана Пелегрини, който обаче стреля много слабо и вратарят на Ювентусе Войчех Шчесни спаси. При добавката Пелегрини отново не успя да вкара, а до края гостите майсторски „тупкаха топката“ и не позволиха повече опасности пред вратата си, макар да бяха в намален състав.

С победата Ювентус събра 38 точки и заема пето място, като изостава с три от четвъртия Аталанта, който обаче е и с мач по-малко. Рома е на седмо място с 32 точки.

В другия вечерен мач Специя се наложи с 1:0 над Дженоа като гост. Симоне Бастони вкара единственото попадение в 14-ата минута. За Специя на пейката през целия мач остана българският национал Петко Христов.

В класирането Специя е на 16-о място с 19 точки, а Дженоа е на предпоследната 19-а позиция с едва 12 точки.