0

Г ерманският мениджър на Ливърпул Юрген Клоп хвърли бомба с обявяването на своето напускане на клуба в края на сезона. Той обяви това пред клубната телевизия, а от 17 ч. българско време ще се яви пред журналистите на пресконференция.

Договорът му бе до лятото на 2026 г.

Първото име, което се завъртя за евентуален негов наследник, е това на бившия капитан на Ливърпул, сега треньор на лидера в Бундеслигата Байер Леверкузен - Шаби Алонсо. Той е сочен за абсолютен фаворит за поста пред останалите варианти - Роберто де Дзерби от Брайтън (коефициентът той да стане мениджър е 4,5) и сегашният помощник на Клопо в Ливърпул Пеп Лийндерс (9.00)

Той го направи ден преди 4-тия кръг за ФА Къп срещу Норич.

Ливърпул води във Висшата лига, играе финал за Купата на лигата срещу Челси и е на 1/8-финал в Лига Европа.

„Разбирам, че това е шок за много хора, но очевидно мога да го обясня или поне да се опитам. Обичам този клуб, този град, нашите фенове, отбора, служителите... но съм убеден за това решение“, подчерта германецът.

„Оставам без енергия, изчерпвам се. Сега нямам никакви проблеми. Знам го от известно време и трябваше да го обявя в даден момент.

Знам, че няма да мога да върша работата отново и отново .. След цялото време, което прекарахме заедно, уважението и любовта нараснаха и най-малкото, което ви дължа, е истината“, каза Клоп, който говори за момента, в който е взел решението.

Клоп застана начело на Ливърпул през есента на 2015 година в един много труден период за "червените". Под негово ръководство обаче тимът се преобрази напълно. Още в първата си кампания Ливърпул игра финал за Лига Европа, който загуби от Севиля, но след това мърсисайдци триумфираха по веднъж с Шампионската лига, трофея във Висшата лига, Купата на Англия, Купата на Лигата, Суперкупата на Европа, както и трофея от Световното клубно първенство. Освен това Ливърпул игра още два финала в Шампионската лига, които загуби от Реал Мадрид.