0

С ъпругата на Юрген Клоп има решаващ глас при вземането на ключовите решения в треньорската му кариера. Ула бе човекът, който го убеди да отсвири мераците на Манчестър Юн през 2013 г. и да приеме поканата да премине на „Анфийлд“ две години по-късно. Тя му бе въздействала преди време и да удължи сегашния си договор с Ливърпул. Сега мениджърът направи шокиращо изявление, че ще напусне клуба в края на сезона. За двойката, която живее в крайбрежното градче Формби, в къщата, която преди тях бе обитавана от Стивън Джерард, това ще бъде едно ново, по-светло начало.

Влияние

Те бързо се интегрираха в местната общност още с пристигането си през 2015 г. Клоп често можеше да бъде видян в местните кръчми във вечерите за куиз състезания. Той бе човекът, който активно се включваше и помагаше на отборите със съвети и знания. Без да вдига шум, през април 2020 г. Ула раздаде ваучери за храна на работещите на първа линия по време на пандемията. Тя осигури 20 талона по 50 паунда на работещите в местния магазин. „Това беше невероятно. Обикновено Ула не искаше да се шуми около това. Просто искаше хората да получат признанието, което заслужаваха за своята роля”, коментира пред Liverpool Echo един от продавачите.

Първоначално Клоп казваше, че ще напусне „мърсисайдци” през 2024 г., когато приключи договорът му, но впоследствие взе решение да удължи контракта си до 2026 г. Той признава, че Ула го е убедила да удължи престоя им, точно както се е случвало и в други ключови моменти от треньорската му кариера.

„Имам новина за вас и точно както се случи предишния път, на някои ще им хареса, а на други - не съвсем“, заяви Клоп през 2022 г. при преподписването на договора. „Оставам за още две години и това се отнася не само за мен. Тук остават и всички от треньорския щаб, което е най-важното в случая. Защо? Това е въпросът и отговорът е, че Ула иска да остане. А какво прави един добър съпруг, когато жена му казва, че иска да остане? Той също остава. За мен най-важният договор, който съм подписал в този живот, е договорът ми с Ула. Ще ви кажа точно как се случиха нещата. Седяхме на кухненската маса и Ула каза: „Не искам да си тръгваме през 2024 г.“ Най-важното за мен е, че не искам и не мога да вървя срещу интересите на семейството ми, особено в този конкретен случай. Ула обича това място. Ако ми беше казала: „Харесва ми футболът тук, обичам да го гледам, но искам да се приберем у дома, тогава щяхме да си тръгнем веднага. Но тя не го каза така и останахме.”

Желание

Няма никакво съмнение, че и в сегашния момент отново желанието на Ула е натежало, когато Клоп е взел решението да напусне Ливърпул. Във видеообръщение германецът, който е при „мърсисайдци“ от почти десет години, обясни, че енергията му се е изчерпала.

Клоп трябваше да наследи сър Алекс Фъргюсън начело на Манчестър Юн през 2013 г. Тогава изпълнителният директор на клуба се среща с него и дори му организира обиколка, за да му покаже в детайли базата на отбора. Според легендата на Ливърпул Фил Томпсън за тогавашния отказ на Клоп решаваща роля е имало мнението на Ула, а тя му е заявила, че има лошо предчувствие за Манчестър Юнайтед. „Правих интервю с Клоп за Sky и го попитах доколко самият той вярва, че с Ливърпул са създадени един за друг”, каза Томпсън за норвежката TV2. „Попитах го, защото жена му е била против да приеме предложението на Манчестър Юнайтед, но когато е дошла офертата от Ливърпул, тя е била „за”. Тогава това ми се стори много странно, а тя е казала, че той и Ливърпул са създадени един за друг”.

Клоп и Ула през 2013 - годината, в която тя го убеди да не поема Юнайтед.

 Клоп и Ула през 2013 - годината, в която тя го убеди да не поема Юнайтед.
Getty Images

Клоп остава в Дортмунд за още два сезона, преди да напусне през лятото на 2015 г. През октомври същата година се отваря възможност за овакантения мениджърски пост начело на Ливърпул. Германецът изобщо не се колебае и решава, че ще пробва да се наложи в Англия.

Първата дама

Ула си беше спечелила репутацията на Първа дама на Бундеслигата. Признанието е дошло заради активната й работа за благотворителни каузи както в родната й Германия, така и в Кения. Тя е работила като учителка в Найроби в продължение на три години. След това се установява в Майнц, където тогава е и Клоп, който е начело на местния отбор. Ула също така е авторка и на детски книжки. През 2008 г. излиза „Том и магическият футбол”. В нея се разказва за 11-годишно дете, което намира магическа футболна топка на тавана. С нейна помощ се превръща в отличен играч. През 2010 г. тя пише продължение на книгата. Този път действието се развива в Африка. „Това е нещо като Хари Потър, но за футбол и няма никакво летене на някаква ш*бана метла”, казва Клоп.

Когато той е начело на Дортмунд, Ула е сериозно загрижена за здравето му. Тези притеснения се засилват през последния сезон и след седем години в Бундеслигата.

През февруари Дортмунд са сред изпадащите отбори, но успяват да се възстановят и в крайна сметка завършват сезона седми. В своята електронна книга „Да разчетеш играта” Клоп пише как Ула се е сблъсквала с последиците от натрупаното напрежение през сезона. То достигнало своя връх на мача срещу Вердер точно преди коледните празници. „Трябваше да стискаме до края. Бяхме се окопали здраво и чакахме последния съдийски сигнал на последния мач преди паузата. „Върнах се вкъщи и бях в много добро настроение. Направо бях в еуфория. В онзи момент жена ми ми каза, че съм изтропал”, спомня си Клоп. „Току-що бяхме паднали в Бремен и бяхме на предпоследно място, което означаваше, че посрещаме Коледа в зоната на изпадащите, но на мен не ми пукаше, защото знаех, че се прибирам у дома и всичко ще бъде наред. За щастие наистина всичко се оправи и тръгнахме нагоре. Нашето представяне и резултатите през втория полусезон надхвърлиха всички очаквания. Това обаче имаше своята цена и се отразяваше на психиката ми”.

Втори дубъл

Ула е втората съпруга на Клоп. Преди нея той е женен в продължение на 12 години за Сабине. Двамата се развеждат през 2001 г. През 2005 г. Клоп се жени за Ула. Бившата социална работничка се запознава с Юрген в Мюнхен по време на Октоберфест. Там тя работи като сервитьорка. Три дни след първата среща двамата решават да заживеят заедно. Двойката няма общи деца, но имат синове от предишните си бракове. Синът на Клоп от първия му брак се казва Марк. Той се пробва като футболист и играе в Борусия (Д), но се налага преждевременно да окачи бутонките на пирона през 2015 г. заради неприятна серия от контузии. Юрген е и пастрок на сина на Ула - Денис.

През март миналата година мениджърът на Ливърпул направи емоционално изявление, в което съобщи, че му предстои да стане дядо за първи път. Лятото, по време на паузата между сезоните, германецът сподели, че е прекарал перфектното лято в игри с внучето. „Чувствам се страхотно. Това е ролята, която винаги съм искал и за която съм се подготвял. Да бъда дядо.” „Това беше наистина едно чудно лято. Имахме четири седмици, през които да гледаме как расте детето и как открива за първи път нещата, които го заобикалят. Това е нещо като да стоиш отстрани на тъчлинията, но в един момент откриваш, че и за теб има активна роля. Майката, таткото и детето са добре и ако трябва да бъда честен, отдавна не съм бил в тази роля, но то е като карането на колело. Никога не се забравя. Това е най-върховното чувство, което съм изпитвал от 30 години насам. Да можеш да се радваш на едно великолепно малко човешко същество.”

Daily Mail