0

Р азнопосочен бе жребият за двата български отбора в Лигата на конференциите.

Вицешампионът Черно море ще започне участието си в третия по престиж евротурнир със сблъсък с 5-кратния израелски първенец Апоел Беер Шева.

Варненци ще срещнат евреите във втория квалификационен кръг, като мачовете са на 25 юли и 1 август. В първия мач Черно море ще бъде гост, но заради войната между Израел и Палестина все още не е ясно къде ще се проведе. Реваншът ще е в Разград.

За футболистите на старши треньора Илиан Илиев това е завръщане на международната сцена след 2015/16.

През миналия сезон Беер Шева завърши на трето място в първенството на Израел и достигна до финала за купата на страната.

В състава играе българският национал Йоан Стоянов.

В последните години израелският тим на три пъти срещаше родни представители. През миналия сезон отборът отстъпи в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите на Левски. През 2021/22 Апоел елиминира Арда Кърджали в във втория стадий на същия турнир, а през 2017/18 елиминира Лудогорец в третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Останалите варианти като съперници за Черно море не бяха по-леки, даже тъкмо напротив - Истанбул Башакшехир (Турция), Омония Никозия (Кипър), Фехервар (Унгария) и Санкт Гален (Швейцария).

ЦСКА 1948 пък мина метър на жребия в Нион и среща елементарни за преодоляване балканци. Тимът от Бистрица  ще се изправи срещу победителя от двойката Малишева (Косово) - Будучност (Черна гора) във втория предварителен кръг. Първата среща е на 25 юли в София, а реваншът – на 1 август някъде на полуострова.

Фактически ЦСКА 1948 трябва да почерпи, защото можеше да им се падне някой измежду: Днипро-1 (Украйна), Жрински Мостар (Босна и Херцеговина), Осиек (Хърватия), победителя от двойката Ноа (Армения) - Шкендия (Северна Македония).