0

Г ригор Димитров загуби един от най-абсурдните мачове в кариерата си и още другата седмица може да изпадне от Топ 40 на ранглистата. На старта в Акапулко ($ 1,8 млн.) първата ни ракета изпусна с 6:7(8), 7:5, 3:6 Стефан Козлов, който в края на втория сет получи тежки крампи, ала и на куц крак някак си излезе победител.

Григор Димитров загуби един от най-абсурдните мачове в кариерата си и още другата седмица може да изпадне от Топ 40 на ранглистата. На старта в Акапулко ($ 1,8 млн.) първата ни ракета изпусна с 6:7(8), 7:5, 3:6 Стефан Козлов, който в края на втория сет получи тежки крампи, ала и на куц крак някак си излезе победител.

Срещата се игра при тежки условия, тъй като на брега на Тихия океан влажността на въздуха стигна 83%.

Когато започнаха проблемите на 24-годишния американец, Григор вече бе на ръба на поражението, като губеше с 6:7, 3:5, а съперникът му трябваше да сервира за мача. Българинът за пореден път се показа като джентълмен на корта и щом съперникът му се просна на земята, превивайки се от болка, Димитров пръв му се притече на помощ преди да е дошъл медицински екип.

Така до края на сета

роденият в Скопие Колзов, чиито родители са руснаци, едва ходеше, но не се предаде

и не прекрати двубоя. Гришо, който е шампион от 2014 г., съвсем се разконцентрира от случващото се от другата страна на мрежата и не се възползва от болките на 130-ия в света Козлов, който след масаж успя да се възстанови и да изхвърли хасковлията след 3 часа и 18 мин. игра.

Българинът допусна цели 11 двойни грешки и общо 43 непредизвикани и е с баланс 4-4 в двубоите си от началото на сезона. След Акапулко той ще падне поне с 6 места до №39 в ранглистата.

Любопитен факт е, че Димитров трябваше да започне участие срещу Максим Креси, който го спря на полуфинал в подгряващия турнир в Мелбърн през януари. Французинът обаче получи хранително натравяне и се наложи по спешност да бъде извикан за мача щастливият губещ от квалификациите Козлов.

По това време той провеждал тренировка с Рафаел Надал.

За това съобщи самият Стефан, който след двубоя с Гришо написа на камерата „Съжалявам, Рафа, че трябваше да прекъсна тренировката ни днес“. Още по-куриозното е, че именно Надал ще е следващият съперник на американеца, ако носителят на 21 титли от Големия шлем стартира с успех срещу Денис Кудла (Укр).

Треньор на Козлов е баща му Андрей, който е бивш състезател, но емигрира с жена си Лариса във Флорида, където сега ръководи тенис академия. Преди успеха над Григор пък Стефан имаше само 8 победи на ниво ATP.