0

З вездата на руския отбор по фигурно пързаляне Камила Валиева ще бъде изслушана чрез видеовръзка от Арбитражния спортен съд (КАС) в Пекин, който днес трябваше да реши каква ще е съдбата на 15-годишната девойка. Делото обаче бе отложено с един ден, потвърди главният изпълнителен директор на КАС Матийо Рееб.

Звездата на руския отбор по фигурно пързаляне Камила Валиева ще бъде изслушана чрез видеовръзка от Арбитражния спортен съд (КАС) в Пекин, който днес трябваше да реши каква ще е съдбата на 15-годишната девойка. Делото обаче бе отложено с един ден, потвърди главният изпълнителен директор на КАС Матийо Рееб.

Както се знае, казусът Валиева излезе на дневен ред след отборната надпревара във фигурното пързаляне, където руснаците триумфираха с помощта на детето чудо, но по-късно стана ясно, че тя е дала положителна допинг проба за веществото триметазидин още през декември. Камила обаче е непълнолетна и не носи отговорност за действията си, което я поставя в позиция на "защитено лице" и не е ясно дали може да бъде наказана.

В тази ситуация фигуристката вчера направи две тренировки за индивидуалната надпревара при жените, която започва на 15 февруари. На леда бяха още съотборничките й Анна Щербакова и Александра Трусова.

От Международния олимпийски комитет декларираха готовност да окажат психологическа подкрепа на Валиева. "Да, ние вярваме, че тази психологическа подкрепа може да се наложи и сме готови за това. Но основното е помощта да бъде предоставена от членовете на нейния екип", каза говорителят на МОК Марк Адамс.

От Световната антидопингова агенция (WADA) обаче разкриха, че започват щателна проверка на екипа на Камила - треньори, лекари и други лица. Основната заподозряна е треньорката на Валиева - Етери Тутберидзе, която вече няколко години работи с младата фигуристка. По-рано разследване срещу хората около тийнейджърката инициира и Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

"Искаме WADA да разследва щаба й в този случай. Направени са цял набор от неща", каза и говорителят на МОК Марк Адамс.