0

Н ай-добрата ни биатлонистка Милена Тодорова по списък вече е втора резерва за масовия старт в събота, който засега е насрочен за 11,00 часа българско време. Българката се придвижи с едно място по-близо до участие в престижната надпревара на 30-те най-добри жени, след като норвежката Ингрид Тандерволд, която колабирала след финала на преследването, получи забрана да се състезава на олимпиадата и мястото й зае първата резерва Ирина Казакевич (Русия).

Най-добрата ни биатлонистка Милена Тодорова по списък вече е втора резерва за масовия старт в събота, който засега е насрочен за 11,00 часа българско време. Българката се придвижи с едно място по-близо до участие в престижната надпревара на 30-те най-добри жени, след като норвежката Ингрид Тандерволд, която колабирала след финала на преследването, получи забрана да се състезава на олимпиадата и мястото й зае първата резерва Ирина Казакевич (Русия).

Пред Милена остана само шведката Анна Магнусон, но тя може да получи шанс за участие само ако някоя нейна сънародничка се откаже, тъй като според правилника една държава има право на 4 квоти за масовия старт, а в списъка вече са 4 момичета от скандинавската държава.

Така на практика

Милена може да получи място сред 30-те най-добри жени, ако надпреварата напусне което и да е момиче освен шведка

Масовият старт при жените на 12,5 км е последен в програмата на биатлона - на 19 февруари. Милена бе изненадана с букет лалета и обяснение в любов в социалните мрежи от приятеля си и лидер на мъжкия отбор Владимир Илиев по случай Свети Валентин.

Тандреволд пък ще напусне Китай с първия възможен полет за родината си, където трябва да й бъдат направени подробни изследвания, особено на сърцето. Норвежката припада за втори път на състезание в последните малко повече от 12 месеца.

"Вече се чувствам добре. Просто преминах границата на физическите възможности на тази надморска височина в това тежко състезание. Имах проблеми със сърцето в миналото и трябва да бъда по-внимателна. Получих забрана от лекарите да се състезавам на тази олимпиада и се прибирам у дома. Исках да помогна на момичетата в щафетата, но здравето ми е по-важно. Сърцето ми е разбито", заяви Ингрид на пресконференция.

В същото време арктически студ заплашва биатлонистите преди мъжката щафета. Заради опасения от много ниски температури днес мъжката щафета бе изтеглена с два часа и половина по-рано и ще се проведе в 14,30 ч. местно време (8,30 ч. българско). Тогава заради слънцето се очакват и най-високите температури за деня - минус 16 градуса, които обаче организаторите казват, че ще се усещат като минус 20 заради вятъра на пистата.

Българската щафета е с №18, а на старта ще застане дебютантът на олимпиада Благой Тодев. На втори пост ще бяга Владимир Илиев, а след него са Димитър Герджиков и Антон Синапов.