0

Влизайки във фойето на хотел „Сен Режис“ в Доха Ерве Ренар няма как да остане незабелязан. Селекционерът на Саудитската Арабия е един от големите герои на световното първенство, след като отборът му удари Аржентина с 2:1 в групите. Освен с изненадващия резултат, специалистът влезе в новините и с провокативното видео, в което на почивката срещу Аржентина, крещи на футболистите си, че са излезли на терена, само за да си направят снимка с Меси. Впоследствие обаче Лео бе спрян. Затова питаме Ренар как да стане това и на финала.

 - Каква рецепта използвахте, за да опазите Меси?
 - Често казано, не съм мислил само за него, когато се готвих за мача. Това винаги е комплексна задача. Да, Меси е лицето на Аржентина, но все пак футболът е отборен спорт. В конкретния контекст трябва да анализиране зоната на действие на Лео и начинът, по който топката стига до него. В тази връзка от ключово значение е да блокирате Де Паул, който според мен е един от най-добрите за Аржентина и се грижи изцяло за комфорта на Лео. Той покрива десният фланг и изцяло разтоварва Меси от дефанзивни функции. Механизмите помежду им са от огромно значение.
 - Бихте ли пояснили?
 - Когато Аржентина загуби топката, другите тичат вместо Меси. Не съм наясно с тайните от кухнята им, но явно Скалони е преценил, че това е оптималният подход. Когато играят с четирима защитници, тримата халфове се стараят да доставят топката на Лео моментално щом я отнемат.  Алексис Макалистър полага колосални усилия отляво. Всичко се прави, за да се прехвърли допълнителен ресурс отдясно, и да се подсили допълнително връзката Де Паул – Меси с допълнение от Хулиан Алварес, както видяхте срещу Хърватия.


 - И при това положение какъв беше стартовия ви план срещу Аржентина?
 - Основният ми приоритет бе да затворя фланга на Меси. За това мобилизирах левия си бек, левия си външен халф и още един допълнителен халф. Именно на последния се карах на почивката. Причината е, че той стоеше твърде далеч от Лео, вместо да го атакува в момента на поемане на топката. Трябва да го биете там, на 35-40 метра от вратата. Аржентина не е отбор, който се нуждае от дълбочина. Въпреки че Меси стои вдясно, реално пробивите му са през централната ос, тръгвайки навътре. Но Франция има достатъчно аргументи да го спре с Рабио и Чуамени.
 - Какво би затруднило най-много Меси?
 - Атаките им по правило тръгват с бърз пас към него, веднага щом спечелят владението, следователно трябва да се пресекат линиите за подаване към Меси. Стигне ли топката до него, вече може да се случи всичко. Третият гол срещу Хърватия ви го показва нагледно. Способен е да ви извади от равновесие за части от секундата
 - Тоест, Рабио трябва да бъде насочен в неговата зона....
 - Само Рабио не е достатъчен. Той трябва да действа в синхрон с Тео Ернандес и Упамекано или Ибрхима Конате. На практика Рабио трябва да свърши това, което Матюди направи през 2018 г. (б.р. при  победата на Франция над Аржентина с 4:3 на осминафинала), да атакува Меси в момента, в който аржентинците вземат топката.
 - Прогнозата ви за финала в тактически план?
 - Според мен Скалони ще излезе срещу Франция, така както и срещу Нидерландия с 3-5-2 и Меси и Хулиан Алварес отпред. Ще натискат основно по фланговете, особено отдясно. Въпреки целият разговор, Франция трябва да се предпази от една основна грешка – да не си помисли, че Аржентина е само Меси.