0

С елекционерът на Франция Дидие Дешан изненада като реши да не вика заместник на нападателя на Реал Мадрид Карим Бензема. Носителят на Златната топка отпадна от състава на световните шампиони за Мондиала в Катар поради травма на бедрото, получена по време на тренировка в събота вечер. "Петлите" вече загубиха един атакуващ футболист в лицето на Кристофър Нкунку, като на негово място бе извикан Рандал Коло Муани от Айнтрахт Франкфурт.

Въпреки това Дешан заяви, че няма да добавя нов играч към състава на мястото на Бензема, който вече напусна Катар. 

Селекционерът потвърди още, че прегледите от подколянното сухожилие на Бензема са дали яснота, че той няма да бъде готов навреме за участие дори на по-късен етап на световното.

Запитан защо няма да повика негов  заместник, 54-годишният специалист сподели: "Защото така реших, просто казано. Никога не е забавно, не те кара да се усмихваш. Вече загубихме Кристофър и всички бяха много тъжни. Това е Карим! Но ние имаме цел и групата осъзнава отлично какво ни чака във вторник. Всичко беше под контрол, той правеше нова стъпка напред, подобна на Рафаел Варан", продължи Дешан, потвърждавайки, че централният защитник на Манчестър Юнайтед ще бъде на линия за срещата с Австралия.

Франция започва защитата на титлата си срещу Австралия, а след това за тима предстоят мачове с Дания и Тунис.

Във Франция обаче бе открит дебат дали Юго Лорис ще играе с капитанска лента в цветовете на дъгата. Както е ясно, няколко федерации поискаха отдавна пред ФИФА и по искане на Amnesty International да носят летни в цветовете на дъгата „One Love“, за да се покажат срещу всякакъв вид дискриминация.

На първата пресконференция, която капитанът на „петлите“ Лорис даде, той почти изключи тази възможност. Вратарят застана на страната на президента на федерацията Ноел Льо Гре, който преди това го посъветва да не го прави.

„Разбира се, че имам лично мнение по темата и то е много близко до това на президента на федерацията. Ние винаги казваме на тези, които идват във Франция, че искаме да уважават нашите обичаи и мисля, че ние трябва да уважим тези на Катар. Мога да се съгласия или не с идеите на Катар, но трябва да ги уважавам“, каза Лорис.

Изявлението на френския вратар породи противоречия в родината му. Министърът на спорта на Франция Амели Удеа-Кастера обяви, че всички играчи от националния отбор са подписали писмо, в което потвърждават, че ще подкрепят всички инициативи, проведени в това отношение от Amnesty International.

ФИФА вече заплаши с глоба отборите, които играят с капитанска лента в цветовете на дъгата. 

Президентът на Германската футболна федерация обяви, че са готови да приемат всяко едно наказание. Французините обаче са на мнение, че е по-добре да избегнат евентуална санкция.
Франция е една от страните в Европейския съюз с най-много връзки с Катар.

Катарските инвестиции във Франция са много големи. „Спортът не трябва да се политизира. Тези въпроси трябва да се задават всеки път“, сподели президентът на Франция Еманюел Макрон.