0

Х ърватия се класира за четвъртфиналите на Мондиала след драматична победа с дузпи над Япония. Редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1, като нападателят на Селтик Дайзен Маеда изведе азиатците напред в 43-тата минута, а в 56-ата Иван Перишич изравни.

Великолепният при дузпите вратар на Хърватия Доминик Ливакович заслужи аплодисментите на своите, след като спаси 3 от ударите на „самураите“. Така „шахматистите“ ще играят на четвъртфинала срещу Бразилия или Република Корея, които се изправят един срещу друг по-късно тази вечер.

Японците се прибират у дома с високо вдигнати глави, след като в групата си постигнаха сензационни победи над Испания и Германия.

„Самураите“ стартираха по-добре в мача, като в 3-ата минута Танигучи би с глава след центриране от пряк свободен удар, но не намери хърватската врата. Малко след това вратарят Шуичи Гонда показа класа, след като отказа излезелият сам срещу него Андрей Крамарич, а после стражът се справи и при опита за удар на Иван Перишич.

В 13-ата минута Ито центрира отдясно, но двама негови сънародници не успяха да засекат. После Бруно Петкович нахлу в наказателното поле с топка в крака, но не успя да стреля, а опитът му за пас също беше лош. 

В 41-ата минута „самураите“ направиха отлична контраатака, топката стигна до Даичи Камада вдясно от вратарското поле на Доминик Ливакович. Той смени посоката и стреля с десния крак, но прати топката над вратата.

Атаките на Япония дадоха резултат само 120 секунди след това. Тогава азиатците изпълниха късо ъглов. Рицу Доан центрира с левия крак към далечната греда. Там хърватин не успя да изчисти топката, а я върна пред вратата на Ливакович, където бе Даизен Маеда, който нямаше как да сбърка – 1:0 за азиатците.

Десет минути след началото на втората част Хърватия изравни. Йосип Юранович върна топката към Деян Ловрен, който изненадващо бе на десния фланг и центрира. А Иван Перишич майсторски с глава прати вратата в долния ляв ъгъл на Гонда - 1:1.  

Япония опита да отвърне, но изстрели на Уатаро Ендо и Рицу Ендо не притесниха Доминик Ливакович.

В 63-ата минута Лука Модрич беше близо до шедьовър, като стреля от воле, но Гонда  спаси фамозно. Четири минути по-късно Анте Будимир стреля неточно с глава, след като секунди по-рано шут на Крамарич бе блокиран. 

След това положение и двата тима заложиха на сигурността. Така двубоят завърши при резултат 1:1 и стана първата среща от елиминациите на Световното първенство в Катар, която влезе в продължения.

Гол не падна в продълженията, като най-интересното в първите добавени 15 минути дойде в заключителните им секунди, когато Митома шутира силно и опасно, но Ливакович парира. 

През второто продължение не се случи нищо съществено с изключение на един удар на Ловро Майер в самия му край.