0

Г руповата фаза вече е в историята и спокойно можем да откроим някои тенденции. Една такава е свързана с отбелязаните голове в добавеното време. Дотук те са 10 на брой, което е рекорд на европейските първенства. Тези попадения представляват общо 12% от всички 81 реализирани дотук в турнира. Предишното върхово постижение е от 2016 година – 9. То бе подобрено в последния ден от груповата фаза, когато Дженк Тосун вкара победен гол за Турция срещу Чехия (2:1).

Най-запомнящият се късен гол в турнира до момента може би е на Матия Дзакани срещу Хърватия. Футболистът с №20 отбеляза в 98-ата минута за равенството 1:1. Оказа се, че по този начин той не само изхвърли Модрич и компания от европейското, а освен това спаси кожата на Италия. Най-късният гол на Евро 2024 е на Кевин Чобот, който вкара за Унгария срещу Шотландия в 100-ата минута. Дори това обаче не помогна на маджарите да прескочат груповата фаза.

По германските терени вече видяхме 14 гола извън наказателното поле, което е 17,2% от общи брой реализирани на европейското. Това е нарастваща тенденция спрямо световното в Катар, където имаше само 12 попадения от далечно разстояние. Още в мача на откриването Германия отбеляза два такива чрез Флориан Вирц и Емре Джан. В същата група Мишел Ебишер наказа по сходен начин Унгария, а Румъния повали Украйна (3:0) с два гола от далечно разстояние на Николае Станчу и Разван Марин. Ударите от далече си остават запазена марка и едва ли някога ще излязат от мода.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"