0

П очти 200 000 души са подписали петиция, която настоява ФИФА да назначи преиграване на финала на Мондиал 2022 между Франция и Аржентина, съобщи Gong.bg. 

Южноамериканците измъкнаха титлата под носа на французите по най-гадния за тях начин – след като ги оставиха да си повярват с изравняване до 2:2 от 0:2 в редовното време, и до 3:3 след 2:3 в продълженията.

В последвалите дузпи „петлите“ паднаха 2:4, а гаврите на вратаря на аржентинците Емилиано Мартинес, размахал като член връчената му „Златна ръкавица“, превърнаха финала за тях в неописуемо мъчение.

И те изляха безкрайната си мъка в платформата „MesOpinions“ с петиция, която да бъде изпратена до световната футболна централа. 

В нея стотиците хиляди анонимници твърдят, че имало съдийски грешки, повлияли на резултата от мача, вкл. Отсъдената дузпа за „гаучосите“ за глупостта на френски защитник, спънал Ди Мария в пеналта, както ти някакъв фаул срещу Килиан Мбапе преди атаката, довела до попадението на Анхел ди Мария в 36-ата минута за 2:0.

От Аржентина веднага след френския плач след загубата припомниха, че преди втората дузпа на Мбапе има очевадна игра с ръка на съотборника му Упамекано. Ако тя беше отсъдена, резултатът нямаше да стане 3:3 и да се стигне до дузпите. 

Тази френска инициатива топли само участниците в нея, защото тя няма абсолютно никакъв шанс пред ФИФА и преиграване на финала няма как да има. 

Което припомня незабравимата фраза от баснята на Езоп - „гроздето е кисело“, след като Лисана разбрала, че не може да похапне от иначе изкусителните гроздове. В разговорния български език пък още по-подходящ за дадения случай е изразът: „Битият бит...“.