0

Хорхе Валдано трябваше да е на „Монументал“ през 1978 година. Но вместо това той стоеше сам в някакъв бар. Той все още помни името му - Rincón de la Victoria. Там са само той и група холандски фенове, гледащи към екрана. А там е излъчван финалът от 1978 година между Аржентина и Холандия! Първата световна титла! Тогава не можеше да го знае, но Валдано нямаше да пропусне втората, този път в Мексико. 36 години след Мондиал 1986, Валдано би се радвал и на трета световна титла, отново като зрител, но този път на стадиона, а не в някой бар. Легендата сподели очакванията си пред „Гардиън“ за големия финал:

- Лионел Скалони каза нещо, което със сигурност описва подробно какво е Лео Меси за националния отбор на Аржентина в момента. Когато той влезе в съблекалнята всички го гледат, играчи, персонал, готвачи, домакини. А това са хора, които го познават лично. Това случваше ли се с Марадона?
- Меси има забележително самообладание. Но няма скривалище за него. Той може да кацне в африканска страна, азиатска страна, но все още е Меси. Другите трябва да знаят как да живеят с гений като него. Дълго време хората в този отбор на Аржентина не го правеха, но сега по-скоро са се научили. Идеята, че всички са еднакви в отбора, не е вярна. Ако си Меси, как ще бъдеш същият? Ако си Марадона? Трябва да уважавате тяхното пространство – да им подавате топката, дори ако са покрити.


- Това риск ли е?
- Това е реалност. Един ден треньорът ни Меноти свика среща. Когато пристигнахме, той казва на Марадона, че не му е позволено да влиза. Меноти не искаше той да чуе какво ще каже за него. Марадона си отиде. Меноти започна: „Добре, трябва да ви питам нещо. Колко пъти мислите, че трябва да му подавате топката по време на мач?“. Последва пауза и мълчание. Меноти допълни: „Добре, кажете на Марадона да се върне. И му я подавайте винаги“.

- Трудно ли се интегрира една такава звезда? Можем ли да сравним Меси и Марадона в този смисъл?
- Всяко време има своите особености. Даниел Пасарела трябваше да си партнира с Марадона. Но случайно той се разболя и оттам Диего пое сам кормилото. Има много елементи, включително късмет, в създаването на силен отбор. Карим Бензема е пример сега. Преди три дни говорихме за Меси, на следващия ден беше Килиан Мбапе, ден след това - Неймар. Трите звезди на световното първенство играят за ПСЖ, но все още не могат да намерят начин да спечелят Шампионската лига. Всеки ден някой прави идеален отбор за всички времена. Как да не сложа Кройф, Пеле, Марадона... но пък се питаш: „Те ще успеят ли заедно?“.
- А Аржентина ще успее ли?
- Имам чувството, че Аржентина е намерила правилната система. Видях снимка, която доказва това – играчите слизат от автобуса, Меси ги води, а останалите са зад него. Виждате щастието по лицето на Лео. Той е свободен. Но това, което ме порази, беше, че Меси каза, че най-много съжалява, че не се е насладил повече на ерата му с Гуардиола.

Цялото интервюто четете в днешния брой на "Мач Телеграф"