0

Б ългария ще спечели 9 медала от олимпийските игри в Париж, но нито един от тях няма да бъде златен. Това показва финалната прогноза на статистическата компания „Грейсноут”, изработена по поръчка на центъра за изследвания „Нилсен”.

Според последното предвиждане нашите ще завършат на 70-о място в крайното класиране по отличия, като ще завоюват 1 сребърно и 8 бронзови.

Статистическият модел сочи, че до мач за титлата ще достигне единствено боксьорът Хавиер Ибанес. Роденият в Куба български национал е поставен под №2 в стартовата схема в категория до 57 килограма при мъжете и със сигурност е един от фаворитите за злато.

Боксът ще донесе и още един медал за България, но бронзов. Той ще бъде в същата категория, но при жените, и ще бъде спечелен от Светлана Каменова.

С два медала за 3-о страната ни ще бъде зарадвана от художествената гимнастика - на Стилиана Николова в индивидуалния многобой и от ансамбъла. Валентина Георгиева на прескок в спортната гимнастика също ще се качи на почетната стълбичка.

По 2 медала ще донесат борбата и вдигането на тежести. Семьон Новиков се очаква да вземе бронз в категория до 87 килограма при класиците, а Магомед Рамазанов също ще бъде сред призьорите, но в категория до 86 килограма на свободняците.

Изненадващо „Грейсноут” поставя европейския шампион в категория до 89 килограма във вдигането на тежести Карлос Насар едва като бронзов медалист, а със същия метал медал ще се окичи и Божидар Андреев при 73-килограмовите.

На предишните олимпийски игри в Токио преди 3 години България спечели 6 медала, от които 3 златни - на Стойка Кръстева в бокса при жените, на Ивет Горанова в каратето при жените и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Според оценката на „Грейсноут” №1 на олимпийските игри в Париж ще са атлетите на САЩ. Те ще вземат общо 112 медала, като от тях 39 ще бъдат златни. На второ място ще завърши Китай с 86 (34 златни). Домакините от Франция ще приключат трети с 27 титли и общо 60 медала. Великобритания ще вземе 63 медала, но само 17 златни, а Топ 5 ще се допълни от състезателите на Нидерландия с 16 титли и 34 медала.