0

А рестуваните във Франция мароканци, празнуващи класирането на националния си отбор на полуфинал на Световното първенство в Катар, вече са 170 на територията на цялата страна, съобщи агенция Франс Прес. Както е известно, снощи в Катар отборът от северноафриканската страна се наложи с 1:0 над Португалия и ще спори с Франция на последния етап преди мача за титлата.

По данни на полицията и префектурите в Париж, само в столицата арестуваните са 100, като 80 от тях са въдворени под стража. В групата на 80-те в арестите, 23-ма са непълнолетни. На повечето задържани им е предявено обвинение за извършено насилие в група с други лица по отношение на представителите на властта, в отказ да се подчинят на полицейска заповед, вандализъм и съхранение на пиротехника и взривни материали.

Рано сутринта телевизия БМФ съобщи за 42-ма задържани, но тогава данните включваха анализ на полицейските сводки до 11.00 часа сутринта.

В останалите градове са задържани 70 души, като повечето от тях са прибрани в арестите заради хвърляне на предмети срещу полицията, отказ да се подчинят на полицейска заповед и нарушаване на частна собственост (потрошени автомобили или витрини на магазини).

Агенция ФП съобщава, че данните са само от работата на полицията, като сводка от акции на жандармерията в квартали или райони с преобладаваща мароканска диаспора не е публикувана.

Но марокански емигранти има не само във Франция – бившата метрополия, а и в доста други европейски градове. Още по време на мача с Белгия столицата на кралството и седалище на редица европейски институции пострада от безредиците на мароканците.

Полицията в Париж вече обясни, че очаква  около 20 хиляди мароканци да излязат на Шанс д’Елизе за полуфиналния мач с Франция, като вече е взела мерки празненствата да преминат мирно.

В Нидерландия три града бяха най-засегнати и се наложи полиция и органите за борба с безредиците да излязат по улиците в Амстердам, Ротердам и Утрехт късно снощи, за да успокоят емигрантите от Африка. В Амстердам доста от тях са арестувани, след като са си позволили да изстрелят ракети, бомбички и други подръчни предмети по полицията. По-малко арестувани има в Ротердам, а в Утрехт са се разминали само с изпочупени стъкла.

В Брюксел тържествата са започнали мирно и културно, но се е стигнало до 60 задържани граждани на Белгия от марокански произход, след като не са се съобразили с направена от полицията забележка да спазват приличие. В Милано пък един северноафрикански фен е пострадал с нож и е в болницата за операция.

Десетки арестувани в Париж след победите на Мароко и Франция