0

Е дин от най-великите британски атлети на всички времена – Мо Фара, завърши четвърти в последното състезание в кариерата си.

40-годишният носител на четири олимпийски титли финишира в полумаратона (21.1 км) Great North Run от Нюкасъл до Саут Шийлдс на 3 минути и 30 секунди зад победителя Тамират Тола (Етиопия), който спечели за 59 минути и 58 секунди.

“Много е емоционално. Много неща минаха през ума ми. Всичко, което знам, е да бягам и това ме прави щастлив толкова много години. Бягането е всичко за мен, това, което ме спаси. Благодаря за спомените, благодаря за медалите“, коментира пред Би Би Си Фара, който направи златен дубъл на 5000 м и 10 000 м от олимпиадите в Лондон 2012 и Рио 2016.

Само петима британци имат повече олимпийски медали от Фара, който също спечели шест световни, пет европейски и две европейски титли в зала. Той е победител и в маратона на Чикаго, където триумфира през 2018 г.

Фара, който е роден в Сомалия, бе удостоен с рицарско звание на церемония в Бъкингамския дворец за заслуги към атлетиката. В последните 200 метра от Голямото северно бягане той помага на привържениците, а след финала им отдаде заслуженото.

„Без публиката нямаше да се справя. Исках да завърша кариерата си тук в Нюкасъл. Имам някои невероятни спомени. Наистина е важно да дойда тук и да дам подкрепата си на публиката. Много е важно да има състезание като това. Без подкрепата и общността в Нюкасъл нямаше да е същото“, добави легендарният атлет, който е известен да празнува победите си със своя жест „Мобот“, слагайки двете си ръце върху главата, оформяйки буквата „М“ във формата на сърце.