0

П резидентът на ФИФА Джани Инфантино обвини западните държави в „лицемерие“ заради репортажите за нарушаване на човешките права в Катар преди световното първенство по футбол. В монолог, продължил почти час, по време на пресконференция в Доха, Инфантино защити домакина на мондиала. 

Преди световното имаше редица репортажи за ужасните условия и смъртните случаи на работници на стадионите. Миналата година „Гардиън“ съобщи, че 6500 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали по строежите на стадионите. Критики срещу Катар има и за отношението на страната към хората с различна сексуална ориентация.

Инфантино започна речта с: "Днес изпитвам силни чувства. Днес се чувствам катарец, чувствам се арабин, чувствам се африканец, чувствам се гей, чувствам се инвалид, чувствам се работник мигрант. Разбира се, не съм катарец, не съм арабин, не съм африканец, не съм гей, не съм инвалид. Но ми се иска, защото знам какво означава да бъдеш дискриминиран, да бъдеш тормозен като чужденец в чужда държава. Като дете ме тормозеха - защото имах червена коса и лунички, освен това бях италианец, така че си представете."

След това той обясни, че европейците не трябва да дават морални уроци: „Аз съм европеец. Заради това, което ние сме правили 3000 години по света, трябва да се извиняваме в следващите 3000 години преди да даваме уроци по морал. Ако Европа наистина се интересува от съдбата на тези хора, можем да направим официални канали – както Катар направи – с които някаква част от тези работници да дойдат да работят в Европа. Да им дадем някакво бъдеще, някаква надежда. Имам трудности да разбера критиките. Трябва да инвестираме в помощ на тези хора, в образование, да им дадем по-добро бъдеще. Трябва да образоваме себе си, много неща не са перфектни, но реформата и промяната изискват време. Едностранчивият морален урок е просто лицемерие. Чудя се защо никой не признва прогреса, направен тук от 2016 г. насам. Не е лесно да приемаме критики за решение, което е взето преди 12 години."

Според Инфантино предстоящото световно ще е най-доброто в историята: "Катар е готов, това ще е най-доброто световно първенство в историята. Няма нужда да защитавам Катар, те се защитават страни. Аз защитавам футбола."