0

Х юн-мин Сон ще може да играе в откриващия мач на Южна Корея на световното първенство в Катар срещу Уругвай. Той обаче ще носи маска след операцията на лицето. Това потвърди селекционерът Пауло Бенто.

Нападателят на „шпорите“ и капитан на корейците претърпя операция по-рано този месец, след като получи фрактури в областта на лявото око при сблъсък с противников играч в мач от Шампионската лига. 30-годишният футболист тренира с маска на лицето и феновете нетърпеливо чакаха новината относно неговата наличност.

„Сон може да играе и ще играе. Фактът, че ще носи маска не го кара да се чувства некомфортно, напротив, естествено е. Спазваме плана откакто пристигнахме тук, също така и по начина, по който го интегрирахме в нашия състав показва, че всичко се случи по естествен път. Ще видим утре как ще стоят нещата. Надеждите са ни да се чувства възможно най-комфортно“, каза португалецът.

Но Бенто предупреди: „Той знае и ние знаем, че след тази травма не можем да поемаме излишни рискове“, добави Бенто. Специалистът коментира и съперника си. „Уругвай е много силен отбор, няма да ни е лесно, дори със Сон“, обясни още той.

Селекционерът на уругвайския национален отбор Диего Алонсо пък вярва, че има най-добрите футболисти в света. Той обяви това на брифинга преди мача срещу Южна Корея. Наставникът обясни, че думите му не бива да се приемат като арогантност или като надценяване на индивидуалните качества на футболистите, но смята, че трябва да се отчете решимостта, която винаги е била водещ компонент в този отбор.

„Когато казвам, че уругвайските футболисти са най-добрите в света, това е, защото те са моите играчи“, обясни още той и направи паралел между баща и децата му. Също така според него те са най-добрите и заради факта, че уважават отбора като общност. Няма контузени и болни в отбора, с изключение на защитника на Барселона Роналд Араухо, който претърпя операция на бедрото през септември, но прогресът при него с рехабилитацията е забележителен и може би скоро ще бъде напълно готов.

„Роналд тренира здраво всеки ден. Тялото му реагира добре на натоварванията, така че мога да отбележа добрата му форма“, добави Алонсо.