0

П етима спортисти са били уличени в употреба на забранени субстанции по време на 33-ите летни игри в Париж.

Обобщавайки своята олимпийска програма, Международната агенция за допинг тестване (ИТА) съобщи, че във френската столица са направени 6130 допинг проби, взети от 4150 различни спортисти. Пробите са от урина и кръв.

"Вземането на проби от почти 39% от спортистите е 4 на сто увеличение в сравнение с Токио 2020 и 10% повече от Рио 2016", уточни ИTA.

Най-тестваните нации бяха тези с най-големите отбори в Париж: САЩ, Франция, Китай, Австралия и Великобритания. Агенцията поясни, че близо 90% от участниците, които са участвали, са били тествани поне веднъж преди откриването на най-голямото спортно събитие.

"ИTA може също така да докладва за над 40 нарушения на антидопинговите правила, произтичащи от дейностите по тестване, извършени от името на нейните партньори преди игрите, отнасящи се до спортисти, които е трябвало да участват“, се казва в съобщението.

Пробите, взети по време на игрите, плюс избрани от програмата за тестване преди тях, вече ще се съхраняват за 10 години. Те могат да бъдат отворени и анализирани отново, когато се разработят по-добри тестове.

Петте положителни теста в Париж са от два случая в джудо и по един в лека атлетика, водни спортове и бокс. Намерените вещества са анаболни стероиди и диуретик.

Уличените спортисти от Афганистан, Боливия, Конго, Ирак и Нигерия бяха отстранени преди състезанието или резултатите им бяха анулирани.

Агенцията за тестване ИTA беше създадена от МОК през 2016 година, за да осигури повече независимост на глобалната антидопингова борба и да управлява програмите за тестване от името на спортните органи.