0

О тборът по американски футбол Washington Commanders и европейският футболен Манчестър Юнайтед имат трансатлантически двубой, но не на терена, а в света на финансите, съобщи „Ел Паис“. 

Докато наддаването за английския клуб продължава, собственикът на „Командърс“ оформи продажбата на отбора за 6 милиарда долара (около 5,5 милиарда евро), най-високата цена, плащана някога за спортен клуб. С което пък вдигна летвата за покупката на Юнайтед.

В сделката, според специализираната медия Sportico, купувачът е консорциум, ръководен от Джош Харис, съсобственик на баскетболния отбор Филаделфия Сиксърс от NBA и хокейния Ню Джърси Девилс от NHL. 

Заедно с него в операцията ще участват милиардерът Мичъл Ралес и бившата звезда на Лос Анджелис Лейкърс Меджик Джонсън.

Даниел Снайдър се опитва от миналата година да продаде Командърс, името, което клубът прие миналата година след като изостави тогавашното Редскинс през лятото на 2020 г. поради расисткото му звучене, като между двете имена се подвизаваше като Washington Football Team.

Самият собственик и няколко мениджъри на клуба са разследвани за обвинения в сексуален тормоз и финансови нередности в управлението на клуба.

Операцията е изходът, който Снайдер намира, за да избегне уволнението си и принудителна продажба по решение на другите собственици на професионалната лига по американски футбол NFL.

Даниел Снайдер и съпругата му Таня Снайдер откриха процеса на продажба миналата есен, за който се появиха кандидати като основателя на Amazon Джеф Безос, който в крайна сметка не представи оферта. 

6 милиарда долара представляват най-голямата сума пари, за която би бил продаден спортен клуб в Съединените щати. Това е доста над 4,65 милиарда долара, платени от групата на наследника на Walmart Роб Уолтън за Денвър Бронкос  миналата година.

Тази транзакция от юни 2022 г. надхвърли тогавашния рекорд от 2,2 милиарда долара, платени за Каролина Пантърс от Дейвид Тепър в НФЛ, и 2,3 милиарда долара за покупката на Бруклин Нетс от Джо Цай от НБА.

Той също така надхвърля покупката, оценена на 5 милиарда евро, на Челси, британския футболен отбор, от Тод Бойли, съсобственик на бейзболния клуб Лос Анджелис Доджърс, през 2022 г.

Но дали продажбата на Commanders ще стане нов световен рекорд или не, може да зависи от това дали ще приключи преди или след тази на Манчестър Юнайтед. 

Джасим бин Хамад ал-Тани, президент на Ислямската банка на Катар, втората финансова институция на най-големия производител на газ в Персийския залив, е предложил най-малко 6 милиарда евро за закупуването на британския клуб, както стана известно преди няколко седмици преди.

Което е минималната цифра, която очакваха американските собствениците на английския клуб, семейство Глейзър.

Продажбата на Командърс трябва да бъде одобрена от финансовата комисия на NFL и от три четвърти от собствениците на останалите клубове от професионалната лига.

Снайдър купи любимия отбор от детството си през 1999 г. за 750 милиона долара, като многократно е казвал, че никога няма да го продаде.

Новите собственици ще поемат клуб, който спечели Super Bowl три пъти през 80-те и началото на 90-те години, но е далеч от тези славни дни. Отборът се е класирал за плейофите само шест пъти през последните 24 сезона.