0

Н а днешната дата – 20 април, точно преди 40 години, за първи път българин стъпва на най-високия връх на планетата Еверест (8848 м).

Прави го Христо Проданов по най-трудния възможен маршрут – Западния гребен.

Преди него малцина бяха качили върха по този маршрут, но никога сами и без килород. Проданов го направи сам и без кислород, и така записа завинаги името си в историята. На връщане от върха обаче той загива.

Подвигът на българския алпинист ще се помни вечно

 Подвигът на българския алпинист ще се помни вечно

Въпреки трагедията алпинистите ни решават да продължат атаките към върха и на 8 май той е качен от Методи Савов и Иван Вълчев, а ден по-къно – от Николай Петков и Кирил Досков.

Точно преди 40 години цяла България следеше изкачването на върха от  алпинистите ни. Темата се коментираше навсякъде - вкъщи, в трамвая, на улицата, в училища и заводи. Всеки искаше да научи спасен ли е Проданов. Кой още е качил върха...

След успеха на българите, 40 години по-късно, въпреки напредъка на технологиите, никой повече не успя да покори Еверест по този маршрут. 22 експедиции опитаха да качат върха по Западния гребен, но не можаха.

Затова едва ли е случайно, че първата българска експедиция за покоряването на планинския първенец в света е определена за спортното събитие на ХХ век на България в допитване на БНТ.

Изпреварва незабравимото американско лято от 1994 г., когато националният отбор по футбол на България стана четвърти на световното първенство, и феноменалния скок на Стефка Костадинова от 209 см на световното първенство в Рим на 30 август 1987 г. - рекорд, ненадминат и до днес.

През 1984-а за Непал заминават 24 души, сред които 19 алпинисти и петима души персонал. Христо Проданов пръв стъпва на 8848 м, но загива по обратния път, а след това през годините си отиват още осем души от експедицията - ръководителят на експедицията Аврам Аврамов, лекарят д-р Стайко Кулаксъзов, радистът Стефан Калоянов, режисьорът и оператор Милан Огнянов (забравил камерата си по време на посещението при Индира Ганди), Людмил Янков, Димитър Бърдарев, Стамен Станимиров и Диньо Томов. Последният умира при автомобилна катастрофа заедно с друг алпинист – Димитър Райков, на път за погребението на д-р Кулаксъзов през 2002 г. Самият Стайко също е убит на място в автомобила си. Докато се разминава с автобус, изхвърча колело и част от ламарина, които го удрят.

Всъщност за експедицията са харесани 100 човека, като Петко Тотев, един от най-младите участници, а сега председател на федерацията по алпинизъм, уверява:

„Имахме подготвени хора за два състава да атакуват върха.“.

След като през октомври 1982 г. е издаден указ на Държавния съвет на НРБ за провеждане на експедицията, започва жестока подготовка.

Освен лагери в българските планини се провеждат зимен в Кавказ през 1983 г. и летен в Памир. В Космическия институт в Москва под ръководството на генерал академик Олег Газенко се правят тренировки и изследвания на алпинистите ни. Водещи български предприятия подготвят екипировката.

“На снимките се вижда, че ризите ни бяха вълнени, а якетата от шушляк, нищо общо с това, което се произвежда сега. Въпреки това направиха всичко за нас - Ловно-рибарският съюз осигури вълчи кожи, с които бяха подплатени обувките ни. Внесоха австралийска вълна за топли долни дрехи, които бяха изработени тук. Аз и до днес пазя такъв комплект. В Симеоновград ни ушиха пухени облекла. Профсъюзите финансираха изцяло експедицията по случай годишнината им“, разказа Тотев.

Багажът бил 12 тона и бил носен от 280 шерпи. По думите на Методи Савов самата експедиция е минала доста разнопосочно и тревожно. В нея е имало 3 спасителни акции. Маршрутът по Западния склон е избран така, защото класическият южен е бил зает от индийска военна експедиция. Според Николай Петков изпратените да договорят изкачването не са си давали сметка колко опасен е Западният гребен, а просто са държали да изпълнят партийните повели.

Според колегите му на 20 април Проданов взема еднолично решение да се изкачи до върха без кислород, без завършена аклиматизация и при непостоянно време.

"Това много ни изненада, защото маршрутът освен дълъг е и изключително труден", увери Савов.

"След смъртта на Христо решението за продължаване на експедицията беше трудно, но всички подкрепихме Аврам Аврамов и се обединихме около него", разказа Тотев, посочвайки, че е имало много високи очаквания към Проданов и това може би също е повлияло за фаталния му изход.

Приятелят на Христо - Людмил Янков, изумява света, като преодолява за рекордно време денивелация от 1330 м по Жестокия път, за да се добере до Проданов.

Достига около 8500 м, но не открива нищо друго освен раницата и стъпките му в снега. Температурата била минус 40 градуса, което довело до замръзването на четири от пръстите му, чиито фаланги са отрязани.

Въпреки трагедията според Тотев "Еверест 84" е трамплин за нашия алпинизъм да се развива и да се обърне към стойностните изкачвания, а подвигът на алпинистите ни от 1984 ще живее вечно.

Екип на "Телеграф"