0

Н ай-добрият български алпиец Алберт Попов направи ново силно каране и завърши на 12-а позиция в слалома, валиден за Световната купа днес във Венген. Победител в него стана норвежецът Лукас Бротен, който бе 29-и след първото спускане и след много грешки на съперниците си стигна до втора победа в кариерата си.
От тези неточности се възползва и Аби, който успя да спечели 13 места спрямо класирането си в първия манш. Така той добави нови 22 точки към своя актив, с което събра общо 61 от началото на сезона. Това му отрежда 18-а позиция в класирането на слалом и 72-ра в общото подреждане. За него това бе първи старт след принудителната 10 дневна карантина заради положителен тест за коронавирус. 

Попов с екипа си във Венген

 Попов с екипа си във Венген
БФСки

Така Алберт потвърди казаното в интервю за "Мач Телеграф", че се чувства добре на всяка писта и е готов за новите предизвикателства пред себе си.  Другият българин Камен Златков не стартира днес заради болки в кръста.

Компания на Бротен на подиума днес правиха представителят на домакините Даниел Юл, който остана на 0,22 сек. зад норвежеца, и олимпийският шампион от Ванкувър 2010 Джулианo Рацоли (Италия), който бе с 0,29 по-бавен от победителя. 
Лидерът след първия манш Хенрик Кристоферсен (Норвегия) допусна фатална грешка няколко врати преди финала и не успя да завърши, с което гарантира успеха на своя сънародник.

С днешната си победа Бротен се изкачи до третото място в класирането за малкия кристален глобус с актив от 155 точки. Втори със 162 е Юл, а лидер със 180 остава световният шампион Себастиан Фос-Солевог, който днес финишира на шеста позиция.
В генералното подреждане начело с 1075 точки остава Марко Одермат (Швейцария), втори с 685 е Александър Омод Килде (Норвегия), а тройката с 592 се затваря от Матиас Майер (Австрия), като и тримата не участваха днес. Бротен е 11-и с 253 точки

При жените бившата носителка на големия кристален глобус Федерика Бриньоне завоюва своята втора победа от началото на сезона в СК, след като триумфира в супергигантския слалом в Алтенмарк-Заухензее, Австрия.
Италианката направи едно много солидно спускане и заслужено стигна до успеха, втори за нея в дисциплината през сезона, с време от 1:10,84 минути. Втора на само 0,04 секунда зад нея се нареди Корин Зутер от Швейцария, а на трета позиция с пасив от 0,17 сек. остана представителката на домакините Ариан Радлер. 

С победата си днес Бриньоне се доближи на само 5 точки от водачката в подреждането в дисциплината София Годжа, която днес остана едва 19-a с пасив от 0,92 секунди. Трета в класирането, с пасив от 81 спрямо Годжа, е третата италианка Елена Куртони, която днес се нареди на седмо място с изоставане от 0,71 секунди.
В генералното класиране за Световната купа начело, въпреки че пропусна стартовете този уикенд, остава Микаела Шифрин. Американката има актив от 966 точки, което е с 37 повече от втората Петра Влъхова. Словачката участва в Алтенмарк и днес завоюва 13 точки с 18-о си място. Трета с изоставане от 297 точки е Годжа.